Anul trecut, in ziua in care se implineau 155 de la nasterea lui Eminescu, a fost lansat primul volum al editiei facsimilate a manuscriselor eminesciene sub egida Academiei Romane. Ideea nu a fost primita cu entuziasm de conducerea de atunci a Ministerului Culturii, iar unii gazetari s-au aratat chiar sceptici.

Duminica, la aniversarea nasterii poetului, „de ziua culturii nationale", la Biblioteca Academiei au fost prezentate urmatoarele cinci volume. Specialistii au subliniat insemnatatea proiectului, iar toti cei prezenti au putut aprecia calitatea deosebita a realizarii volumelor.

Presedintele Romaniei a transmis un mesaj de apreciere, iar Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, unul din sprijinitorii importanti ai acestei aparitii, s-a angajat ca ministerul va finanta publicarea in 2006 a inca 10 volume din cele 24 cate va cuprinde editia.

Multumind, academicianul Eugen Simion, initiatorul si coordonatorul editiei a aratat ca „in privinta lui Eminescu, grija esentiala trebuie sa revina natiunii romane, nu sponsorilor".