S-a spus ca, probabil, procurorii nu vor descoperi nimic ilegal in mostenirea familiei Nastase, ramanand stampila pusa de electorat: mare amator de case si posesor de matusi cu averi misterioase. Daca liderul PSD nu avea nimic de ascuns, de ce a simtit nevoia sa ascunda mostenirile? - intreaba omul de pe strada.

Poate ca daca ar fi vorbit deschis despre matusile sale s-ar fi dus la inmormantare ca orice nepotel iubitor si ar fi stors o lacrima sesizata pe furis de vreo camera ascunsa de luat vederi, iar dupa aceea si-ar fi anuntat alegatorii ca, surprinzator, a primit si agoniseala de-o viata a rudelor decedate, probabil ca acum n-ar fi avut nici o problema.

Asa, in increngatura numeroaselor personaje implicate in acumularea averii sale, pare ca este practic imposibil ca cineva sa nu fi gresit pe undeva prin vreun act, pierzand din vedere vreun amanunt important al ecuatiei. Iar cand procurorii vor descoperi fisura, se va darama probabil intregul castel de nisip.

Oamenii simpli, pusi in fata unei mosteniri, ar fi fost obligati mai intai sa faca succesiune. Cu aceasta ocazie ies mereu la iveala rude uitate demult care-si revendica drepturile. Familia Nastase insa pare sa nu fi avut aceasta problema...

"Operatiunea matusa" ii pune in mare incurcatura pe pesedisti. Este pentru prima data cand orice solutie ar adopta se poate intoarce impotriva partidului. Daca-l cedeaza pe Adrian Nastase si ii cer sa se autosuspende ori ii confisca functia de presedinte executiv pana cand se pronunta Justitia, inseamna practic sa-l condamne pe actualul lider la moarte politica.

Chiar si in cazul in care procurorii ar spune ca averea sa este OK, nu va putea reveni in fruntea partidului prea usor, trebuind practic sa-si recladeasca ascensiunea. Daca PSD consimte la inlaturarea lui Nastase, toti liderii partidului, fara exceptie, devin vulnerabili. Oricand, oricui i se poate intampla exact la fel. Iar lista celor care se stiu cu probleme este lunga.

Daca pesedistii fac zid in jurul lui Nastase, imaginea partidului va avea serios de suferit. Si asa au aparut probleme, PSD prabusindu-se in ochii opiniei publice, justificarile oferite romanilor nefacand altceva decat sa le intareasca ideea ca s-a intentionat ca in spatele mostenirii de la matusa sa se ascunda de fapt niste actiuni ce au mai degraba legatura cu prevederile Codului Penal.

In aceste conditii, initiativa gasirii unei rezolvari nu o poate avea decat insusi Adrian Nastase. Insa el a anuntat deja ca nu are de gand sa paraseasca functia de presedinte executiv ori sa se autosuspende din PSD, principala sa preocupare fiind de a-l gasi pe acel "cineva" care a scos la iveala dosarul averii sale.

Pe colegii din partid ii tine din scurt, avand el insusi la indemana dosare grele ale unora dintre ei. Se uita urat la Mircea Geoana, DIP, Hrebenciuc ori Mitrea... La toti priveste cu neincredere in acest moment.

Nastase ar trebui poate ca, in loc sa-l identifice pe Mircea Geoana drept vinovat pentru situatia in care a ajuns sau sa caute informatii despre dusmanii din Alianta, sa cerceteze cu mai multa atentie ce se intampla in tabara PSD - aripa PRM.

Asta deoarece voturile pe care le pierde acum partidul nu se duc la Geoana, nici catre partidele din coalitia de guvernamant, ci umfla gogoasa numita PRM, partid care contabilizeaza procente favorabile fara sa faca nimic special pentru asta...

Unii spun ca pentru rezolvarea problemei este asteptat verdictul lui Ion Iliescu, ce se va da pe fondul incaierarii generale din partid pe motiv de avere. Bunica n-a batut toba in acest caz. Deci s-ar putea sa opteze pentru o solutie de mijloc. Nici pentru Geoana, nici pentru Nastase. Ci pentru revenirea sa in fruntea PSD!