La Anina, moartea a venit inaintea disponibilizarilor, titreaza Adevarul. Tragedia ridica din nou semne de intrebare asupra echipamentelor cu care lucreaza minerii in subteran, scrie Cotidianul. Verificarea concentratiei de gaz se facea cu un canar sau un metanometru sovietic din anii '60, scrie EVZ. Aflate in culpa, autoritatile dau vina pe unul dintre morti - artificierul care castigase la Loto 1,7 miliarde, scrie Gardianul.

"Mai bine sa se inchida decat sa mai moara oameni"

preluare Adevarul

Sute de oameni, unii cu copiii de mana, s-au strans inca de sambata dimineata in fata minei la care a avut loc explozia. Toti vorbeau despre acelasi lucru: "Mai bine sa se inchida mina decat sa mai moara cineva".

In fiecare dintre ei mocnea nemultumirea in legatura cu conditiile de lucru primitive si batjocura pe care trebuie sa o suporte la fiecare salariu. Ca exemplu, un miner obisnuit castiga in jur de trei milioane de lei lunar.

Multi au avut sambata curajul sa-si acuze direct sefii de jocuri de interese, suparati ca acestia au salarii de peste 30 de milioane. In mina de la Anina lucreaza peste 500 de angajati.

In 20 ianuarie, aproape 300 dintre ei urmau sa fie disponibilizati. Acesta este principalul loc de munca al celor din Anina, pe langa o scoala generala, o fabrica de cherestea, primarie si cateva buticuri.

Oamenii sunt insa ingroziti de tragedie si prefera sa ramana fara loc de munca decat sa isi puna viata in pericol.

(Articol integral in Adevarul)

Echipamente vechi de 50 de ani

preluare Cotidianul

Sapte mineri au murit si trei au fost grav raniti in urma exploziei produse simbata dimineata la mina Anina, din judetul Caras-Severin, la o adincime de circa 800 de metri. In subteran se aflau 68 de mineri, insa doar 12 dintre acestia lucrau in zona unde s-a produs deflagratia.

Minerii sustin ca adeseori se intimpla ca instrumentele de masurare a concentratiei de metan sa indice gresit. „Toate echipamentele sint vechi de vreo 50 de ani. Nici unul nu functioneaza perfect. Isi bat joc de noi. Ne obliga pe un salariu de mizerie sa coborim in mina", se plingea unul dintre ortacii strinsi simbata in fata minei Anina.

„Am ajuns sa ne gindim de fiecare data cind intram in mina ca nu o sa mai iesim vii de acolo. Pe nimeni nu intereseaza. Toti ne zic (sefii - n.r.) sa coborim ca avem tot ce ne trebuie. Avem pe dracu’", injura un altul.

Mai mult, colegii celor decedati in subteran spun ca, inainte de detonare si de accident, artificierul Danut Puscau ar fi verificat concentratia de gaz care era cea acceptata, asa ca a instalat explozibilii. Cu toate acestea, explozia s-a produs, ceea ce poate insemna doar ca gazul metan era prezent intr-o concentratie de citeva ori mai mare decit cea indicata de instrumente.

(Articol integral in Cotidianul)

Metanometre sovietice

preluare EVZ

Chiar daca au trecut de la verificarea concentratiei de gaz cu un canar (se duceau canari in colivii, iar daca acestia mureau toata lumea abandona mina) la cea cu metanometre (aparate care detecteaza prezenta gazului metan, cele mai „noi" dateaza, potrivit directorului Calamariu, din 1985, ultimul an in care s-a mai cheltuit ceva din bugetul minei pentru dotari.

Vasile Balan spune ca, in realitate, ar fi aceleasi metanometre rusesti de prin anii '60. „Sunt convins ca prin anii ‘60-’70, cand le-au adus, erau ultima noutate tehnica, dar va spun cu mana pe inima, cand eu m-am pensionat, ele deja nu mai indicau ca lumea concentratia", ne-a mai spus tatal minerului decedat, Daniel Balan.

Problema cea mai grava e insa ca nici instalatia de aeraj partial nu functioneaza, astfel ca galeriile nu se pot aerisi cand creste concentratia de gaz. Minerii au reclamat ca la Anina nu se respecta nicio norma de protectie a muncii.

(Articol integral in EVZ)

Tragedia de la Anina: Aflate in culpa, autoritatile dau vina pe unul dintre morti - artificierul care castigase la Loto 1,7 miliarde

preluare Gardianul

Rezultatele preliminare ale anchetei dau ca posibila cauza a accidentului o eroare umana: vina este a artificierului Danut Puscau, desi a muncit cu daruire in ultimele cinci zile de activitate, avand in buzunar 1,7 miliarde castigate la Loto.

Corpul de Control al Ministerului Economiei a fost sesizat despre incheierea unor contracte avantajoase de care au beneficiat mai multe firme de pe urma societatii Banat Anina.

(Articol integral in Gardianul)