Singura intrebare care persista dupa ce vedeti „Cronicile din Narnia" este de ce a fost nevoie de acest film dupa trilogia „Stapanul Inelelor". Faptul ca autorii romanelor care stau la baza celor doua filme au fost prieteni la catarama nu este decat un mic indiciu.

Influentele reciproce sunt vizibile, iar in era moderna a efectelor speciale chiar deranjante.

Nimeni nu-si va pune problema de ce a scris Lewis „Cronicile", pentru ca literatura fantastica a fascinat dintotdeauna publicul. Mereu e nevoie de personaje noi, de aventuri noi, cu alte cuvinte, e loc pe piata. Cu filmele, lucrurile stau putin altfel.

Sentimentul de déja-vu este semnificativ. Pe fond, povestile sunt similare: fortele binelui se infrunta cu ale raului, intr-un taram de basm, iar in final binele castiga.

In fata ecranului de cinematograf, povestea trece in planul al doilea, atentia spectatorului fiind furata de „vizual". Conteaza mai putin personajele in sine, si mai mult infatisarea lor, conteaza mai putin imaginatia scenaristilor, si mai mult abilitatile graficienilor.

Conteaza mai putin viziunea regizorala, si mai mult bugetul. Asa ca, in urma inevitabilei comparatii cu „Stapanul Inelelor", „Cronicile din Narnia" ies pe locul al doilea. Ceea ce nu inseamna nicidecum ca filmul nu merita vazut.

Argumente in favoarea sa sunt nenumarate. Este, poate, un film chiar mai recomandabil copiilor, pentru ca lupta nu este atat de incrancenata, iar violenta lasa de multe ori locul romantismului.

In plus, Adamson, care a regizat si Shreck, reuseste sa scoata in prim-plan cateva personaje secundare absolut delicioase, cum este cazul familiei de castori. Presupunand prin absurd ca filmul va fi un fiasco din punct de vedere comercial (ceea ce nu se intrevede insa), Mr. si Mrs. Beaver vor face cu siguranta cariera.

S-au gasit destui critici de film, consacrati sau de ocazie, care sa despice firul in patru si sa scoata in evidenta filonul crestin al peliculei sau eventualele mesaje filozofice.

Nu e nimic rau in asta, dar e de retinut faptul ca este totusi o poveste frumoasa, bine desenata, pentru copii sau pentru cei care vor sa redevina, timp de doua ore si jumatate, copii. Oare cati dintre noi nu si-ar dori un dulap in care sa intre si, printre blanuri mirosind a naftalina, sa gaseasca o carare spre altundeva?

Cronicile din Narnia: leul, vrajitoarea si dulapul

SUA, 2005

Titlu original: The Chronicles of Narnia - The Lion, the Witch and the Wardrobe

Regia: Andrew Adamson

Scenariu: Ann Peacock, dupa un roman de C.S. Lewis

Distributie: Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Tilda Swinton, James McAvoy, Jim Broadbent si Liam Neeson (voce)

Fantastic, 140 minute

Rating IMDB: 7,3/10

Rating SFin: 7/10