Demnitarii au ajutat anul trecut piata de capital prin aprobarea unor legi importante pentru sprijinirea investitiilor si a dezvoltarii Bursei. Dar nu s-au rezumat la atat, ci au investit sume importante in actiuni. Cei care le aveau deja le-au inmultit, iar cei care nu le detineau au cumparat la timp, la preturi mult mai mici decat in prezent.

Fata de portofoliile detinute de demnitari la data de 20 mai 2005, anul acesta au fost inregistrate cateva modificari. Actiunile preferate au fost ale celor doua banci importante cotate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) - BRD si Banca Transilvania, dar si titlurile emise de cele cinci SIF-uri.

Explicatiile sunt usor de banuit. In primul rand, prin ridicarea pragului de detinere la cele cinci SIF-uri la 1% s-a estimat o crestere semnificativa a cotatiilor. In plus, perspectiva privatizarii BCR, unde cele cinci SIF-uri detin impreuna 30% din capitalul social, incuraja cresterea cotatiilor pentru SIF-uri.

De asemenea, increderea in potentialul societatilor din sectorul bancar este mare datorita faptului ca acestea au fost intens cumparate de investitorii straini, care nu incep un plasament fara o analiza prealabila amanuntita. Cei care au avut „curaj" au mentinut in portofoliu sau au achizitionat actiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) sau Petrom (SNP). Si acestea au adus un profit semnificativ.

Nou-intrati in joc

Daca la 20 mai valoarea actiunilor listate detinute de demnitari era de numai 762.388 RON, la sfarsitul saptamanii trecute aceasta era de aproape trei ori mai mare. Cresterea a fost posibila atat prin aprecierea semnificativa a titlurilor deja detinute, cat si ca urmare a faptului ca „mirajul Bursei" a atras noi demnitari.

Spre exemplu, cinci dintre membrii cabinetului Tariceanu au intrat in premiera in ringul bursier. Astfel, daca presupunem ca Valeriu Turcan a achizitionat cele 25.764 de actiuni emise de Banca Transilvania la pretul mediu al actiunilor din 2005, de 1,0649 RON/actiune, castigul ar fi fost vineri de 8.375 RON numai ca urmare a evolutiei bune a pietei.

Un portofoliu diversificat si-a construit consilierul de stat Nitu Adrian, care a optat pentru trei dintre cele cinci SIF-uri ale caror actiuni sunt listate la Bursa. Aplicand acelasi rationament, castigul potential determinat de aprecierea cotatiilor actiunilor ar fi fost, vineri, de aproximativ 43.000 RON.

Mihai Alexandru Voicu, ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a fost foarte inspirat. Cresterea de valoare a actiunilor listate s-a ridicat la aproape 28.000 RON, iar beneficiile din jocul la Bursa, dividende si dobanzi s-au ridicat la 57.428 RON. In plus, la sfarsitul saptamanii trecute, valoarea actiunilor detinute se ridica la 125.000 RON.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara