Chisinaul a delegat inalti demnitari la Moscova, in speranta ca se va semna un acord privind reluarea livrarilor de gaze naturale, informeaza BasaPress.

Din delegatie fac parte, prim-vicepremierul Zinaida Greceanii, ministrul Economiei si Comertului Valeriu Lazar, consilierul prezidential pentru probleme economice Oleg Reidman si presedintele societatii moldo-ruse Moldova-gaz Ghenadii Abaskin.

Autoritatile moldovene spera sa obtina, cel mult, mentinerea pretului de 80 USD pentru 1.000 metri cubi, iar cel putin - sa convina asupra unei cresteri treptate a pretului. La randul sau, Gazprom cere un tarif de 160 USD pentru 1.000 metri cubi.

Inca la sfarsitul anului trecut, anticipand o evolutie optimista a negocierilor, Guvernul a abilitat-o pe Zinaida Greceanii sa semneze un contract cu Gazprom-ul. Insa, doua vizite repetate la Moscova a prim-vicepremierului, dar si a altor delegatii, s-au incheiat fara succes.

"Zinaida Grecianii a stat la Moscova doar asteptand, pur si simplu, acceptul pentru o intrevedere", declara ulterior Guvernul.

"Noua delegatie are, in mod deosebit, atingerea unei solutii acceptabile pentru livrarea gazelor naturale care sa se bazeze pe doua pozitii: pretul acceptabil si transparenta schemei de livrare a gazelor", a declarat, duminica, presedintele Vladimir Voronin.

La randul sau, premierul Vasile Tarlev a anuntat acum cateva zile ca spera ca un acord cu Gazprom-ul sa fie semnat pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Rusia a sistat de la 1 ianuarie 2006 livrarea gazelor naturale in Republica Moldova pe motiv ca n-a fost incheiat un nou acord. Deja jumatate de luna dupa oprirea livrarilor, Republica Moldova este asigurata cu gaze naturale din Ucraina, conform unei intelegeri dintre presedintii celor doua state.

Ministrul Combustibilului si Energiei de la Kiev, Ivan Placikov, a a declarat anterior ca Ucraina examineaza posibilitatea exportului de gaze in R.Moldova. El a precizat ca este vorba exportul in Republica Moldova a circa 3 mlrd metri cubi de gaze naturale in aceste an, cantitatea comparabila cu consumul anual de gaze al R.Moldova.