In sedinta de luni la Bursa de Valori Bucuresti, cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie a fost Banca Transilvania, iar cea mai buna performanta a inregistrat-o BRD – Groupe Societe Generale, informeaza Prime Transaction. Sectorul petrolier a pierdut suprematia lichiditatii, pe ambele titluri inregistrandu-se o scadere a activitatii si fluctuatii mici la nivelul cotatiilor.

Dupa un inceput linistit si anost, in care principalele actiuni pareau sa se stabilizeze in jurul preturilor de vineri, in piata au inceput sa apara cumparatorii. Indicii bursieri s-au inscris pe o linie ascendenta, pe la jumatatea sedintei, iar la final inregistrau cresteri de circa 2% si au stabilit, toti trei, noi maxime istorice.

Segmentul petrolier este singurul unde nu semnalam evolutii deosebite, cele doua titluri inchizand la preturi apropiate de cele din sedinta anterioara, in timp ce in sectorul bancar am asistat la cresteri de peste 3,5% (in cazul celor doua banci mai mari) si SIF-urile au inchis sedinta la preturi cu circa 2% mai mari decat vineri.

Pe pietele din regiune, pana la inchiderea sedintei la BVB indicii principali inregistrau variatii foarte mici, in general negative. Lichiditatea nu a fost punctul forte al sedintei de azi, in total s-au derulat tranzactii intr-o valoare putin mai mare de 50 milioane RON.

Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie. Pe piata principala s-au transferat circa 3,78 milioane actiuni in valoare de 5,34 milioane RON, la care se adauga un Deal cu 172 mii actiuni.

Dupa o evolutie modesta in prima jumatate a sedintei, cand cursul nu reusea sa treaca de 1,4 lei noi, titlurile TLV au urcat brusc la maximul de 1,44 RON (+3,6%), dupa care nu au mai fluctuat mult inchizand sedinta la acest nivel.

Cea mai buna performanta de la prima categorie o inregistreaza BRD – Groupe Societe Generale (BRD), care a reusit sa sparga bariera de la 16 RON/actiune, a atins un maxim de 16,2 lei si a inchis la 16,1 lei noi (+3,9%).

Sectorul petrolier a pierdut suprematia lichiditatii, pe ambele titluri s-a inregistrat o scadere a activitatii si fluctuatii mici la nivelul cotatiilor. Mai mult, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) este singurul titlu Blue-Chip care a inchis sedinta pe minus, la 0,1140 RON (-0,9%), dupa ce a avut oscilatii stranse in jurul pretului de 0,1150 lei noi, pret de echilibru pentru ultima perioada.

Cea mai buna evolutie a avut-o astazi Compa Sibiu (CMP), care a inchis la maximul zilei, 2,3 RON/actiune (+6%). Performanta aceasta a fost dublata si de o lichiditate buna, volumul este in crestere de la o zi la alta de cand a inceput cursul sa urce, astazi fiind de aproape 900 mii actiuni, in valoare de 2 milioane RON.

Dupa ce conducerea societatii a convocat AGA, la inceputul lunii decembrie 2005, in vederea dublarii capitalului social, cu aport in numerar la pretul de 0,1 RON/actiune, cursul a crescut brusc la un maxim de 2,3 lei.

Pana la finalul lui decembrie a avut loc o corectie, pretul a ajuns la 1,9 lei, iar in acest an s-a inscris pe o panta crescatoare, astfel ca titlurile CMP au revenit astazi la maximul istoric de 2,3 lei. Majorarea capitalului social a fost aprobata in sedinta AGA de vineri, data de inregistrare fiind 27 ianuarie.

Actiunile SIF au crescut in mod aproape constant pana la finalul sedintei, astfel ca au ajuns la preturi cu aproximativ 2% mai mari decat cele de vineri (care a fost o sedinta de scadere). SIF Transilvania (SIF3) a fost cel mai tranzactionat emitent din intreaga piata, cu un rulaj de 7,9 milioane RON.

Cursul actiunilor SIF3 a atins un maxim de 2,44 lei, iar in ultima ora s-a stabilizat, inchizand la 2,43 RON (+2,1%).