1. Jaroslav Pelikan

Traditia crestina

O istorie a dezvoltarii doctrinei

Volumul al II-lea. Spiritul crestinatatii rasaritene (600-1700)

Traducere si note de pr. prof. Nicolai Buga

Ex Oriente lux! Lumina cunoasterii vine din Orient – obisnuiau sa spuna cei din vechime. Spatiul crestinatatii orientale a fost pina de curind putin cunoscut istoriografiei bisericesti occidentale, desi aici s-au desfasurat marile controverse teologice care au avut ca rezultat precizarea doctrinei crestine.

In ciuda acestui fapt sau poate tocmai de aceea, Jaroslav Pelikan exploreaza un mileniu de istorie crestina in Rasarit, prezentind, din perspectiva istorica, principalele probleme teologice aparute incepind din secolul al VII-lea (disputa despre vointele lui Hristos, disputa legata de icoane), chestiunile de ordin teologic si administrativ care au condus la ruptura de Biserica Apusului, pozitia

Rasaritului fata de Islam si ultima perioada de inflorire a spiritualitatii rasaritene care a durat pina in secolul al XVIII-lea.

Din cuprins:

Ex Oriente lux • Autoritatea Parintilor • Unire si impartire in Hristos • Dualitatea ipostasurilor • O fire intrupata a lui Dumnezeu-Logosul • Lucrari si vointe la unison • Hristos – omul universal • Imaginile Invizibilului • Chipuri – cioplite sau nu • Imaginile ca idoli • Imaginile ca icoane • Originile teologice ale Schismei • Filioque • Apararea monoteismului trinitar • Treime si unicitate

• Unul Dumnezeu – si Profetul Sau • Ultima inflorire a Ortodoxiei bizantine • Ruptura definitiva cu doctrina apuseana

Jaroslav Pelikan (n. 1923), teolog luteran convertit la ortodoxie in 1997. Editor la Encyclopaedia Britannica. Sub ingrijirea sa a fost publicata, intre 1955 si 1971, lucrarea monumentala in douazeci de volume Luther's Works, dedicata teologiei lui Martin Luther. Profesor emerit la Universitatea Yale. Membru de onoare al Fundatiei Carnegie pentru Perfectionarea Invatamintului.

Presedinte al Academiei Americane de Arte si Stiinte. A primit inalte distinctii academice pentru activitatea in domeniul umanisticii: premiul Jefferson din partea guvernului american, in 1983; premiul de excelenta din partea Academiei Americane de Religie, in 1989. In noiembrie 2004 i s-a decernat „Premiul John W.

Kluge pentru intreaga activitate in slujba Stiintelor Umaniste", acordat de Biblioteca Congresului SUA. Lucrari traduse in limba romana: Fecioara Maria de-a lungul secolelor, 1998; Iisus de-a lungul secolelor, 2000.

2. F.M. Dostoievski

Jurnal de scriitor (vol. I, vol. II, vol. III)

Editie noua

Traducere de Adriana Nicoara, Marina Vraciu, Leonte Ivanov si Emil Iordache

Studiu introductiv de Sorina Balanescu

Editie ingrijita de Emil Iordache

Colectie: Biblioteca Polirom

Volumul I din Jurnalul lui Dostoievski ne inlesneste accesul la experienta mortii traita de autor in anul 1849 cind, in calitate de participant la reuniunile grupului liberal al lui Petrachevschi, a fost arestat si condamnat la moarte sub acuzatia de complot impotriva statului.

Paginile cele mai tulburatoare prezinta scena aplicarii sentintei – in clipa ce a precedat deschiderea focului de catre plutonul de executie a sosit gratierea tarului de la condamnarea la moarte si comutarea pedepsei prin deportare in Siberia timp de peste trei ani.

Traind mereu in vecinatatea mortii (a fost martor al asasinarii tatalui sau de catre propriii tarani), a crizelor de epilepsie, a pledoariilor in favoarea celor oprimati, dar si a crizelor religioase care l-au determinat sa treaca de la agnosticism la crestinism, Dostoievski prezinta in scrierile sale omul sfisiat intre prezenta raului si cautarea lui Dumnezeu, intre inconstient si constient.

Al II-lea volum cuprinde parioada mai-decembrie 1876 – ianuarie-aprilie 1877, iar cel de-al treilea (publicat in 1877, 1880 si 1881) reprezinta incununarea acestei opere de exceptie, intrucit cuprinde meditatiile lui Dostoievski asupra Razboiului din 1877, pe marginea caruia isi dezvolta impetuoasele si controversatele opinii slavofile, dar face si previziuni personale asupra rolului pe care il

va juca Ortodoxia intr-un viitor (credea autorul) apropiat. Piesa de mare rezistenta a acestui volum este celebrul discurs despre Puskin, amplu comentat in epoca, dar si in posteritate.

F.M. Dostoievski (1821-1881), unul dintre cei mai importanti scriitori ai literaturii universale. Cele mai cunoscute romane ale sale sint: Fratii Karamazov, Crima si pedeapsa, Amintiri din casa mortilor, Demonii, Idiotul.

La Editura Polirom au fost traduse: Jurnal de scriitor (in 3 volume; 1998-2000), Scrieri politice (1999), Idiotul (1999), Nopti albe si alte microromane (2002), Jucatorul si alte microromane (2003), Demonii (2003).

3. Claudia Golea

French Coca-Cola

Colectie: Biblioteca de duminica

Claudia Golea evoca o copilarie si o adolescenta exotice, petrecute intre mediul diplomatic din Bangui si Paris si spatiul cenusiu al Romaniei anilor ’70-’80.

Alaturi de fetita plina de imaginatie, cititorul ia parte la jocurile cu cimpanzeul Porno, urmareste rezolvarea conflictului diplomatic dintre Romania socialista si Republica Centrafricana, stirnit de o frumoasa dansatoare romanca, sau se plimba prin Paris si prin subsolurile tenebroase ale ambasadei romane din capitala franceza...

Finalul cartii este emblematic pentru sfirsitul unei epoci si al unei virste: revolutia din 1989 o surprinde pe eroina romanului studenta in Bucuresti, incercind sa fuga de realitatea sordida pentru a-si regasi lumea miraculoasa a copilariei.

Claudia Golea (n. 1968) a urmat cursurile Facultatii de Litere (sectia japoneza-engleza) din cadrul Universitatii Bucuresti. A studiat un an literatura japoneza la Universitatea Tokyo. Din 1992 pina in 1997 a locuit in Tokyo, apoi, pina in 1998, in Cairo. Volume publicate: Planeta Tokyo, 1998; Tokyo by night, 2000.

La Editura Polirom a mai publicat: Vara in Siam, in 2004, precum si reeditarile romanelor Planeta Tokyo si Tokyo by night (Planeta Tokyo 2), ambele in 2005.

4. Aurelia Merlan

Limba portugheza. Simplu si eficient (contine CD audio)

Colectie: Limbi straine

Cartea va ofera notiunile fundamentale de gramatica si vocabular ale limbii portugheze. Lectiile sint foarte dinamice, cu un lexic bogat si actual ce acopera diferite registre, precum si numeroase probleme de morfologie si sintaxa si exercitii utile pentru fixarea acestora.

Cheia exercitiilor va permite verificarea cunostintelor insusite, iar CD-ul cu textele celor 22 de lectii va va ajuta sa va insusiti o pronuntie autentica si cit mai corecta.

Din cuprins:

Reguli de pronuntie • Substantivul – genul si numarul • Adjectivul si gradele lui de comparatie • Pronumele personale, demonstrative, reflexive, de politete • Numeralele cardinale, numeralele ordinale • Verbe regulate si neregulate • Perifraze verbale • Frazeologie • Exercitii • Cheia exercitiilor

Aurelia Merlan, asistent universitar, lector dr. si conferentiar dr. la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi (1990-2004); membra a Asociatiei Internationale a Lusitanistilor (AIL) si a Asociatiei Germane de Lusitanisti (DLV); in prezent, lector de limba portugheza la Universitatea din Konstanz, Germania. A publicat: Sintaxa si semantica-pragmatica limbii romane vorbite.

Discontinuitatea (1998); Limba portugheza. Curs practic (1999; 2000); Mihai Eminescu, Poezii – Poesias (ingrijire de editie, 2000); Sintaxa limbii romane.

Relatii sintactice si conectori (2001); Ghid de conversatie roman-portughez (2001; 2004); Limba portugheza pentru tine (2004), precum si numeroase studii si articole in tara si in strainatate: As chamadas perífrases verbais paratacticas nas línguas romanicas; Sprachpolitik in Portugal.

Der Fall des Mirandesischen; Koordinativ-negierende Konnektoren im Deutschen und in den Romanischen Sprachen etc.

5. Penelope Quest

Autovindecarea prin Reiki

Armonie, echilibru si sanatate pentru trupul si mintea ta

Traducere de Mihaela Vinatoru si Silvia Chirila

Colectie: Hexagon. Medicina naturista si traditionala

Reiki ne poate schimba viata in bine prin stimularea evolutiei personale si spirituale, adoptarea unui stil de viata sanatos, o receptivitate mai mare la semnalele emise de propriul organism, potentarea inspiratiei si a intuitiei si constientizarea naturii noastre spirituale profunde.

Tehnica se bazeaza pe canalizarea energiei prin contactul direct cu palmele, nu este agresiva, iar prin potentialul sau de autovindecare poate fi utilizata pentru a obtine armonia, echilibrul si sanatatea.

Notiunile teoretice despre autovindecare sint insotite de imagini, tehnici simple, usor de aplicat chiar si de catre incepatori, precum si de metode de protejare impotriva radiatiilor electromagnetice folosind cristalele si meditatia.

Din cuprins:

Reiki si sanatatea • Legatura energetica • Protectia energetica si purificarea • Autotratament cu Reiki • Alte metode de autotratament • Vindecarea corpului energetic si a eului fizic • Vindecarea Sinelui Emotional, a Sinelui Mintal si a Sinelui Spiritual • Lucrul cu principiile Reiki • Cum sa-ti vindeci viata

Penelope Quest este consultant in domeniul Reiki la Open University si Maestru in sistemele traditionale de vindecare Reiki Usui, Reiki Tibetan si Karuna Reiki, avind treisprezece ani de experienta in practica si predarea acestei stravechi arte de vindecare.

Si-a inceput calatoria de descoperire personala si spirituala in anii ’70, dezvoltindu-si abilitati de clarvazator si de canalizare a energiei, insa din 1991 principalele sale preocupari au fost vindecarea mintii si a corpului si dezvoltarea spirituala.

A continuat sa-si extinda cunostintele si experienta studiind meditatia si vizualizarea, NLP (programarea neurolingvistica), chineziologia, tehnica metamorfica, vindecarea prin sunete, samanismul amerindian si contemporan, energiile pamintului, feng shui si alte subiecte ce promoveaza intelegerea, dezvoltarea personala si o perspectiva holistica asupra persoanei.

A mai scris An Introduction to Reiki (Piatkus, Londra, 2001) si colaboreaza la revista americana Reiki News. La Editura Polirom a mai aparut Reiki pentru o viata. Initiere in Reiki. Ghid practic (2005).