In cursul zilei de luni, actiunile Erste au cazut constant. ajungand la 44,43 euro/actiune. Explicatia: unul dintre principalii actionari ai bancii, fondul de investitii J. P. Morgan, a anuntat dimineata ca este dispus sa subscrie pentru 2,7 milioane actiuni, dar nu va plati un pret mai mare de 44,5 euro/actiune.

Luni 16.01.2006 ora 17.00

Sedinta fulger in direct: cum reactionam la scaderea pietei? Si Cristi si Adrian au fost de parere ca trebuie sa cumparam astazi un pachet mai mare decat planul initial de 10 actiuni. Am cumparat 30, care se adauga la cele 20 cumparate joi si vineri, la preturi sensibil mai mari (46, 38 si respectiv 45,70 Euro). Suntem inca in marja de 5%.

Luni 16.01.2006 ora 17.10

Contactat telefonic, Dan Constantin aminteste ca in urma cu doi ani exista un proiect de listare a unor pachete de 8-10% din actiunile BCR la bursa, alaturi de actiunile unor societati energetice din proprieatea statului, pentru a testa piata inante de a vinde pachetul majoritat unor investitori strategici.

Proiectul a fost abandonat. Totusi, potrivit contractului de privatizare (despre care se vorbeste mult, dar care ramane in continuare "secret" ), Erste s-ar fi angajat sa listeze BCR la BVB intr-un viitor incert.

Nota

Potrivit unui comunicat al comisiei de privatizare a bancii, contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi publicat pe pagina de internet a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, dupa data de 25 ianuarie.

Luni 16.01.2006 ora 17.25

Raspunzand unui telespectator, Adrian explica "efectul de levier" al tranzactiilor in marja (vezi documentul video atasat): marja iti permite sa risti bani putini, poti sa te cureti daca nu mai ai bani suplimentari de investit, atunci cand fluctuatia pretului depaseste marginea, dar, la fel de usor poti sa-ti multiplici castigul, cu suma investita initial.

Pentru un jucator cu resurse limitate pare o forma de tranzactionare mai la indemana decat cumpararea de actiuni integral.