Candidata de centru-stanga Michelle Bachelet a castigat alegerile prezidentiale din Chile, devenind prima femeie care ocupa functia suprema in acest stat, relateaza AFP. Bachelet a obtinut 53,49 la suta din voturi, in timp ce adversarul sau de dreapta, Sebastian Pinera, a primit doar 46,5 la suta din sufragii, potrivit rezultatelor oficiale.

Bachelet a obtinut mai multe voturi decat contracandidatul sau, un antreprenor miliardar, in toate zonele tarii, cu exceptia regiunii Araucania, din sud. Presedintele in exercitiu, socialistul Ricardo Lagos, a felicitat-o pe succesoarea sa prin telefon, apreciind ca „misiunea ei va fi dificila" si promitandu-i tot sprijinul de care va avea nevoie.

„Capacitatile tale ne vor permite sa avem o guvernare de exceptie, o mare femeie-presedinte", a declarat el.

Premiera continentala

„Este un fapt istoric, deoarece este prima data in America de Sud cand o femeie este aleasa presedinte prin sufragiu popular", a subliniat seful echipei sale de campanie, socialistul Sergio Bitar. Singura femeie care a mai ocupat functia de presedinte intr-o tara sud-americana a fost Janet Jagan, desemnata sa conduca Guyana in 1997, ca succesoare a sotului sau.

Sustinatorii candidatei socialiste au iesit in strada imediat dupa anuntarea victoriei, bulevardul Alameda, cea mai importanta artera din Santiago de Chile, umplandu-se de oameni care cantau si de masini care claxonau. Sebastian Pinera si-a recunoscut infrangerea si a felicitat-o pe Bachelet, simbolul „luptei milioanelor de femei pentru a accede la locul care le revine".

Mama singura cu trei copii

Nonconventionala Michelle, atee declarata intr-o tara profund catolica, mama celibatara care si-a crescut singura cei trei copii, proveniti din doua relatii, a anuntat ca va forma un „guvern paritar", in care jumatate din membri vor fi femei.

Bachelet este de profesie medic pediatru si fiica unui general de aviatie, ucis in timpul torturilor la care a fost supus dupa lovitura de stat a lui Augusto Pinochet.

Bachelet a fost la randul ei torturata, apoi exilata, devenind simbolul reconcilierii tarii cu trecutul sau. In calitate de ministru al apararii - prima femeie din America Latina - in perioada 2002-2004, ea a stiut sa se apropie de societatea civila, fapt ce i-a asigurat popularitatea de care se bucura in prezent.

Articol integral in Evenimentul zilei