Un influent senator republican a mentionat pentru prima data, intr-o emisiune televizata de pe postul american ABC, o eventuala demitere a presedintelui american George W. Bush de catre Congres.

Arlen Specter, presedinte al comisiei juridice a Senatului, a indicat ca Senatul american nu va acorda un "cec in alb" presedintelui american pentru scandalul interceptarilor ilegale ale NSA.

Faptul ca "facem parte din acelasi partid nu inseamna ca nu vom analiza aceasta situatie cu mare atentie", a amenintat senatorul republican in cadrul emisiunii "This Week".

In cazul in care Congresul va ajunge, in februarie, cand vor avea loc audierile, la concluzia ca Bush nu a actionat potrivit Constitutiei, presedintele american ar putea fi, cel putin teoretic, eliberat din functie, insa sansele de concretizare a acestei proceduri sunt minime.

Specter a sugerat ca punerea sub acuzare este o solutie in sine, care ar putea fi urmata de declansarea procedurii de "impeachment" (in scopul demiterii), insa "principala solutie, in societatea noastra, este plata unui pret politic".

Scandalul a fost generat de dezvaluirile cotidianului „New York Times" legate de programul Agentiei Nationale de Securitate (NSA) de interceptare a unor conversatii telefonice, fara autorizatie judiciara.

Presedintele SUA nu a negat veridicitatea acestor informatii, dar a avertizat ca publicarea lor pericliteaza securitatea nationala si ca programul de interceptare va continua. George Bush a argumentat ca legea adoptata imediat dupa 11 septembrie 2001 ii permite autorizarea acestei proceduri.

"Cred ca a gresit", a fost de parere senatorul Specter, exprimandu-si totodata scepticismul ca Bush ar avea o acoperire legala in acest caz.

Arlen Specter este al doilea republican care il critica pe liderul de la Washington, dupa ce un alt membru republican din comisia juridica – Sam Brownback – a pus sub semnul intrebarii ratiunea presedintelui in autorizarea interceptarilor.

Articol integral in Gandul