Liderii Aliantei D.A. au cerut ieri parlamentarilor PNL si PD sa renunte la privilegiile pe care si le-au votat la sfarsitul anului trecut.

Statutul senatorilor si deputatilor, retrimis in parlament de presedintele Basescu, va fi reexaminat de o comisie din care fac parte Titu Gheorghiof si Teodor Melescanu (PNL), Cristian Radulescu si Mihai Stanisoara (PD). Ei vor incerca sa formuleze o pozitie comuna a Aliantei, inainte de rediscutarea legii in parlament.

Purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a precizat ca „se doreste eliminarea tuturor privilegiilor care au fost acordate, iar reexaminarea sa se faca si in concordanta cu solicitarea presedintelui Romaniei".

Presedintele a contestat acordarea de pensii alesilor, de pasapoarte diplomatice pentru rudele de gradul intai, plata indemnizatiei de parlamentar timp de sase luni dupa expirarea mandatului, folosirea legitimatiei si insignei dupa parasirea parla-mentului si dreptul de a nu depune marturie in fata instantelor.

Presedintele PD Emil Boc a explicat ca partidul sau vrea ca parlamentarii sa renunte la pensiile de serviciu de pana la 34 de milioane de lei si la dreptul de a primi indemnizatia de parlamentar inca sase luni de la incetarea mandatului. In privinta dreptului la pasapoarte diplomatice pentru intreaga familie, Boc a afirmat ca se va pronunta dupa ce va analiza situatia din alte tari europene.

Fond privat de pensii

Solutia propusa ieri de PD este, potrivit lui Emil Boc, infiintarea unui fond de pensii privat pentru parlamentari. Aceasta solutie a figurat in proiectul initial al statutului deputatilor si senatorilor, elaborat de o comisie condusa de liberalul Titu Gheorghiof. Ulterior, comisia a renuntat la propunere.

Articol integral in Evenimentul zilei