Posta Romana este una dintre cele mai tentante companii scoase la privatizare de statul roman, insa cu siguranta acest proces nu se va finaliza in anul 2006, a anuntat ministrul de resort, Zsolt Nagy.

Autoritatile intentioneaza sa finalizeze procesul de privatizare a CN Posta Romana pana in 2008, inclusiv prin listarea la bursa a unei parti din actiuni, dupa ce compania va trece mai intai printr-un proces de restructurare. Fondul Proprietatea va prelua 25% din actiuni si va dobandi tot atat din dividendele Postei.

In ultimul an rezultatele financiare au fost cu mult peste cele din 2004, profitul companiei pe primele noua luni ale anului 2005 ajungand la 7 milioane de euro. Este vorba de o crestere de 100 de ori fata de 2004, cand profitul net inregistrat de companie a fost de circa 47.000 de euro.

"Credem ca pana la sfarsitul anului 2005 vom avea o cifra de afaceri de 300 milioane de euro, valoare care in 2006 estimam ca va creste cu peste 50%", declara, spre sfarsitul anului trecut, presedintele companiei, Dan Mihai Toader.

Cu toate acestea, daca tinem cont de dimensiunile tarii, numarul populatiei si cifra angajatilor companiei - circa 34.000 de salariati -, Posta deruleaza o cifra de afaceri mult mai mica decat posibilitatile pe care ar trebui sa le aiba.

Posta Romana are o retea de peste 7.100 de oficii, dintre care 1.100 sunt informatizate. Acest fapt face ca in peste 1.000 sa se poata schimba valuta. "Acest serviciu va putea fi prestat in oficiile in care exista si serviciul de transfer de bani Western Union, arata Mihai Toader.

Dorim ca persoana care primeste bani de afara, de la baiatul din Spania, Italia sau de unde lucreaza acesta, sa poata schimba la noi cele 200 sau 300 de euro. In acest fel o scutim de mai multe drumuri, iar noi, ca institutie, mai castigam bani din comisionul perceput la schimbarea valutei".

Compania se mai ocupa cu emiterea, editarea, comercializarea timbrelor si a efectelor postale, avand un trafic lunar de peste 26 milioane de scrisori si peste 500.000 de colete. In plus, mai este angajata in cateva proiecte care aduc profit: are actiuni la alte companii, construieste un imobil pe Calea Victoriei etc.

Trebuie spus ca suntem printre putinele tari europene care si-au scos la vanzare actiunile Postei, printre acestea numarandu-se Olanda, Germania si Danemarca. Recent, si primul ministru al Japoniei a anuntat ca va privatiza serviciile postale pe o perioada de zece ani incepand din aprilie 2007.

"Posta Romana este o companie foarte valoroasa, ce furnizeaza servicii postale pe intreg teritoriul tarii, a declarat Zsolt Nagy. Dorim sa atragem un investitor strategic, iar ulterior avem in vedere listarea pe bursa a actiunilor ei.

Dupa selectarea consultantului, restructurarea companiei va fi finalizata in cateva luni, dupa care va incepe privatizarea ce se va sfarsi pana in anul 2008." In replica, A.T.

Kearney, unul dintre consultantii inscrisi in cursa pentru privatizarea Postei, a explicat ca in alte state ale lumii unde s-a recurs la privatizarea serviciilor postale procesul a fost mult mai transparent si de cele mai multe ori s-a recurs la listarea pe bursa a unui pachet de actiuni, apoi au avut loc fie fuziuni, fie cumparari de actiuni in societati profitabile, cu domenii de activitate conexe Postei.