Inainte de orice alte matusisme, sa va prezentam, pe scurt, cine sint personajele principale ale acestei drame politiste:

Nastase Daniela: cetatean roman; nascuta la data de 24.05.1955, in localitatea Brasov; domiciliata in Bucuresti, str. Maresal Constantin Prezan nr. 4, et. 1, ap. 2, sector 2; CNP 2550524400080.

Nastase Daniela este asociat unic in SC DATIS CONSULTING & MANAGEMENT SRL (al carei obiect de activitate cuprinde: comert intern, import-export; asistenta in elaborarea de materiale si studii de fundamentare, intocmirea de oferte si caiete de sarcini pentru licitatii si oferte publice; prestari servicii de reprezentare si reprezentanta comerciala pentru persoane juridice straine in Romania si

persoane juridice romane in strainatate; sotia lui Nastase Adrian; de profesie, mostenitoare;

Nastase Adrian: sotul lui Nastase Daniela; casatorit, doi copii;

Tesu Sorin: cetatean roman; nascut la data de 20.11.1963, in localitatea Smeeni, judetul Buzau; este asociat/actionar in trei societati comerciale: SC LUKAN COM SA (cu capital australian in proportie de 35,13%, avind ca obiect de activitate – unitati de preparare a hranei), SC NEW OPEN MEDIA SRL (activitati ale organizatiilor economice si patronale), SC GRIGOROM IMPEX SRL

(intermedieri in comertul cu produse diverse, comert cu amanuntul, cu vinzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun); a fost sef de cabinet al lui Nastase Adrian, fost premier; prieten de familie cu familia Nastase;

Cernasov Tamara: cetatean roman, momentan decedat(a); la data cind s-a petrecut povestea aceasta, Cernasov Tamara era domiciliata in Bucuresti, str. Teodosie Rudeanu nr. 3, ap. 45, sector 1, identificata cu BI seria V nr. 110781, eliberat de Circa 17 Militie la data de 03.09.1970; matusa lui Nastase Daniela;

Bittner Alexandru: cetatean roman, domiciliat in Bucuresti, str. Grigore Cobalcescu nr. 41, sector 1; om de afaceri, asociat in mai multe societati comerciale (peste 25), cele mai multe dintre ele avind sediul social in str. Cotroceni nr. 31, sector 6; prieten cu familia lui Nastase Adrian, client politic.

Melinescu Ioan: intre anii 1999 si 2004 a lucrat in Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor; din decembrie 2000 a devenit seful acestei institutii; fost militian; impotriva acestuia exista mai multe sesizari penale; in 2004, a lucrat citeva luni consilier in guvernul condus de Nastase Adrian.

Si acum, povestea! Pe 25 noiembrie 1999, Nastase Daniela isi deschidea, la Bank Austria Creditanstalt Romania, contul personal in valuta nr. 16652020. In aceeasi zi, Tesu Sorin se prezenta la ghiseul bancii cu o geanta in care se aflau 400.000 de dolari – asa ceva e putin probabil sa se intimple in Austria.

La data de 7.12.1999, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (Oficiul) intocmea Nota Interna S 3439, referitoare la aceasta depunere dubioasa. Plenul Oficiului, din care facea parte si Melinescu Ioan (numit din partea Ministerului Justitiei), era informat despre aceasta aventura valutara a familiei Nastase. La acea data, provenienta banilor era necunoscuta.

Oficiul a cerut informatii bancii austriece. Pe data de 05.05.2000, banca trimite o adresa (S 4104) Oficiului, din care rezulta ca, pe 19.11.1999, Cernasov Tamara i-a vindut lui Bittner Alexandru mai multe bunuri mobile in valoare de 400.000 de dolari, conform contractului de vinzare-cumparare nr. 4306/19.11.1999. Cernasov Tamara avea atunci 92 de ani.

Legatura intre alimentarea de catre Tesu Sorin a contului lui Nastase Daniela, pe de o parte, si suma din contractul acesta de vinzare-cumparare, pe de alta parte, este intarita si de faptul ca Cernasov Tamara (fie-i mostenirea usoara!) a fost imputernicita in contul personal al lui Nastase Daniela deschis la Creditanstalt.

Desi fusese numit, in 1999, la Oficiu de catre puterea cederista, dupa alegerile din 2000, Melinescu Ioan sare in barca pesedista si, in decembrie 2000, devine presedintele Oficiului.

Informatiile Biroului de Investigatii spun ca Melinescu Ioan si-a negociat mandatul de presedinte la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor cu Nastase Adrian personal, punindu-i acestuia, pe masa, un dosar.

Care ce cuprindea: exact notele interne si adresele in care se povestea despre aventurile lui Tesu Sorin si ale sotiei Nastase Daniela, la ghiseele austriece ale patriei. Vreme de patru ani, Melinescu Ioan a facut nevazut dosarul, desi el trebuia dat mai departe Parchetului General.

Nastase Adrian stia inca din 2000 ca sotia este in vizorul „Spalarii banilor", insa, cit a fost premier, nu s-a grabit sa ceara Parchetului sa-l cerceteze. Ca doar nu era prost. Abia acum a devenit.