Portul Tomis a fost inchiriat, pe 17 ani, de catre fosta conducere a Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (CN APMC) pentru o suma derizorie, de doar 2.605 euro pe luna! Adica mai putin chiar decat chiria lunara a unui apartament de lux in Bucuresti. Si asta timp de 17 ani, adica pana in 2022.

Avand in vedere imensul potential al platformelor de la Tomis, o astfel de redeventa lunara este infima, spun specialistii.

Afacerea paguboasa a fost parafata in decembrie 2004 de fosta conducere a Portului Constanta, in frunte cu directorul general de la vremea aceea, Gheorghe Moldoveanu, „celebru" si prin alte contracte dezavantajoase pentru Port, precum cel cu UTI, pentru „gardul inteligent" de 60 milioane de euro.

Fericitul castigator al unui asemenea contract este o firma cu un nume pompos, Sisteme Internationale de Afaceri SA (SIA) din Bucuresti, care il are ca actionar majoritar pe Valentin Gheorghe Ionescu, om de afaceri apropiat al primarului Constantei, Radu Mazare.

Despre acesta ziarul „Gandul" a mai scris ca, prin firma SC Habitat si Ambient SA, a beneficiat de terenuri in zone foarte bune, a caror valoare pe metru patrat a fost stabilita ca pentru prieteni - 20 de euro, adica de cel putin zece ori mai putin decat pretul real.

Acelasi personaj a fost insa si artizanul programului „Fabricat in Romania", care a esuat lamentabil, pe vremea PSD.

De mentionat ca la Registrul Comertului, firma Sisteme Internationale de Afaceri SA figura, in 2004, ca avand doar 2 salariati, iar cu toate acestea a reusit sa faca un profit net, la finele anului 2004, de 95.730.443 mii lei.

Valentin Gheorghe Ionescu este si presedinte al Asociatiei pentru Promovarea Produselor si Serviciilor din Romania si membru al Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei.

Contractul de inchiriere a portului a fost obiectul a doua licitatii, prima avand loc in luna noiembrie a anului 2004. A existat o singura oferta, asa ca, potrivit legislatiei, a fost nevoie de organizarea a inca unei licitatii.

La care Sisteme Internationale de Afaceri a fost desemnata castigatoare, fiind si singura participanta.

Actuala conducere a Portului Constanta spune ca licitatia a fost realizata cu respectarea prevederilor legale, dar in caietul de sarcini au fost stipulate o serie de conditii limitative, printre care si cea privind garantia de participare, fixata la o suma consistenta, de 10 miliarde de lei.

Mai mult, pentru primii trei ani de derulare a contractului, pretul chiriei pentru Portul Tomis a fost redus cu 50 la suta.

Astfel, chiria este de 1.302,5 euro pentru suprafata de 18.786 mp, ceea ce inseamna un tarif lunar de doar 0,07 euro/mp, adica practic nesemnificativ! Abia la expirarea acestei perioade de trei ani, conform contractului, chiria va reveni la suma de 2.605 euro/luna, iar chiriasul va realiza investitii pe suprafata inchiriata.

Insa, pentru ca nu exista clauze in acest sens, CN APMC nu va beneficia de aceste investitii. „In aceste conditii, pretul chiriei, pentru primii trei ani, cel putin, nu poate fi calificat decat un pret derizoriu, in conditiile in care tariful mediu pentru inchirierea de platforme este de 0,16 euro/mp luna.

Nu era oportun ca suprafata Portului Tomis sa fie data spre inchiriere, avand in vedere in special faptul ca aplicand acest tarif de inchiriere preferential, CN APMC nu-si va putea recupera investitiile in zona", este de parere directorul general al CN APMC Marius Banias.

Tinand seama de avantajele dobandite de Sisteme Internationale de Afaceri, si de faptul ca suma incasata lunar de Administratia Portului Constanta cu titlu de chirie pentru Portul Tomis este la jumatatea valorii unei chirii medii, contractul incheiat cu SIA nu poate fi considerat decat un contract pagubos pentru Portul Constanta, aducand grave

prejudicii societatii. Si, pentru ca nu era de ajuns chiria de bajtocura, SIA a preluat si cele trei contracte de inchiriere existente pentru platformele din Portul Tomis, in aceleasi conditii in care acestea au fost incheiate.

Articol integral in Gandul