Moment greu pentru fostul presedinte PSD. Sa ajungi sa ramai singur dupa ce ai avut la usa tot felul de lingai nu este usor de suportat. Dintr-o data Adrian Nastase se vede abandonat de toti pesedistii in fruntea carora a stat ani buni. Nu la unii ca Geoana sau Mitrea ma refer. Si nici la Mischie, care are toate motivele sa-i poarte sambetele.

In momentele acestea critice probabil ca nici Gabriel Bivolaru, aflat in penitenciar, nu este deranjat de ce i se intampla nepotului Adrian, chiar daca, in calitate de devalizator de banci, a beneficiat de sustinerea PSD, inclusiv a lui Nastase, cand era cercetat de Parchet.

De data asta tintele sunt politicienii de baza din partid, toti cu functii de conducere, care fac ciocul mic ori de cate ori de Adrian Nastase si D.I. Popescu s-a vorbit ca despre doi oameni corupti de vreme ce au probleme cu dobandirea averilor.

Tonul lui Iliescu are darul sa lase in coada de peste gestul autosuspendarii din functie a nepotelului matusii Tamara, in timp ce Ioan Rus nu pune sare pe rana, dar nici nu pare surprins de acuzatiile ce i se aduc lui Nastase. Conu' Vacaroiu, la randu-i, prefera sa se ascunda pentru a nu fi pus in situatia ingrata de a se lega la cap daca nu-l doare.

Este clar ca asistam la o izolare a presedintelui Camerei Deputatilor de catre propriul partid, care, dupa spusele lui Mircea Geoana, ar rasufla usurat daca politicienii audiati pentru a oferi relatii nu ar obtine nota de trecere de la DNA. Cu alte cuvinte, nu ar fi nici o paguba daca autosuspendatii de luni ar divorta de PSD la un moment dat.

Ma tem ca Adrian Nastase, candva un politician de temut in partid si nu numai, traieste cea mai mare drama din ultimii 15 ani. Esecul de la prezidentiale, cand a fost infrant de Traian Basescu, personaj despre care Nastase spune ca l-a lucrat cu ajutorul unor servicii secrete, a fost floare la ureche in comparatie cu criza de imagine de astazi.

Inevitabil, el este pe punctul de a pierde tot capitalul politic din partid din cauza unei lacomii intalnite doar la demnitarii pusi pe capatuiala. Pentru ca, dincolo de aspectul politic, caderea lui Adrian Nastase si cea a lui DIP au o cauza comuna, care si-a pus amprenta asupra intregii societati: setea nepotolita de imbogatire cu orice pret.

Ca a fost vorba de afaceri aflate la limita legii, de cardasie cu personaje dubioase sau de matusi "inventate" capabile sa lase mosteniri de milioane de euro, toate au legatura cu statutul de inalt demnitar, avand mandat de guvernare.

Declaratiile de avere au devenit adevarate carti de vizita de intimidare, fiind folosite ca arma indreptata catre naivii care mai cred ca astazi puterea inseamna altceva decat vile, masini de lux, terenuri, conturi de milioane de euro in banci, relatii, prietenii cu mafiotii.

Este clar ca in aceste cazuri s-a depasit orice limita daca s-a ajuns sa se spuna ca o matusica, una din multe altele ale familei Nastase, este sursa de imbogatire a nepoatei Dana, sotia celui mai cunoscut politician al PSD. Din partea lui Nastase rotunjirea averii in 2005 nu a deranjat.

Intr-un moment de cumpana, vezi pierderea sefiei la congresul din aprilie, a sfidat pericolul venit inclusiv din partea conducerii centrale PSD, demonstrand o aroganta iesita din comun. Declinul partidului, evident pentru toata lumea, se datoreaza si acestui comportament care, s-a dovedit, il va termina de data asta definitiv pe politicianul Adrian Nastase din punctul de vedere al credibilitatii.

Revenirea in partid, pe care o promite nepotul Tamarei, este posibila doar pe usa din dos. La nivel national, sanctiunea morala data de opinia publica este definitiva. In aceste conditii, PSD ar putea evita o catastrofa generala, recomandandu-i lui Nastase sa renunte la presedintia Camerei. Moral, nu merita sa mai fie in fruntea Parlamentului.