Actualul Mitropolit al Ardealului Laurentiu Streza, a fost sustinut in batalia pentru Mitropolia Ardealului de PS Daniel, Mitropolitul Moldovei, a declarat publicistul Razvan Codrescu.

In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, el a spus ca interesele personale ale prelatilor au primat in fata dorintei credinciosilor, care voiau ca Mitropolia Ardealului sa fie condusa de PS Serafim Joanta. Razvan Codrescu ii acuza pe inaltii prelati sibieni de "impuritate morala", in lupta pentru alegerea mitropolitului.

"Ar fi fost o datorie morala a sibienilor sa-i faca lobby lui Serafim Joanta. Dincolo de faptul ca era potrivit sau nepotrivit, ar fi fost o datorie morala a sibienilor sa-I faca lobby lui Serafim Joanta. In timp ce ei, pentru niste interese imediate au sacrificat aceasta datorie de onoare si si-au vazut interesele numai pana la lungimea nasului.

Aici a fost o impuritate morala, in primul rand, a Sibiului, pe care, pana la urma este pus in situatia de a o plati", a comentat Razvan Codrescu.

Publicistul sustine ca lupta pentru Mitropolia Ardealului are ca miza puterea din cadrul Sinodului si castigarea alegerilor pentru Scaunul Patriarhal.

"Exista batalia pe Ardeal cu bataie la Patriarhie. Cine are de partea lui Ardealul, care are o uriasa intindere teritoriala, are mare putere la alegerile din cadrul Sinodului. Care are de partea lui voturile Ardealului are cele mai mari sanse sa ajunga patriarh.

Nu au contat virtutile morale, indiscutabile in multe privinte ale fiecaruia dintre ei, ci au contat interesele a doua tabere care s-au constituit inauntrul Bisericii si care bat ceva mai departe. Bat la alegerile patriarhale", a afirmat Razvan Codrescu.

Razvan Codrescu sustine ca cele mai mari sanse sa ajunga patriarh le are noul Mitropolit al Ardealului, Laurentiu Streza, urmat de Mitropolitul Moldovei Daniel.

S-a dorit sciziunea Ardealului

Profesorul parinte Mircea Pacurariu sustine ca atat ierarhii monahali, cat si credinciosii sibieni sunt nemultumiti de alegerea facuta de Sfantul Sinod, care l-a numit pe Laurentiu Streza Mitropolit al Ardealului.

In emisiunea Romania la Raport, profesorul s-a intrebat de ce propunerea de scindare a Mitropoliei din Transilvania nu a fost facuta inainte de luarea deciziei.

"Daca asta s-a dorit – sciziunea Ardealului - , n-avem ce face. Pentru ca noi, ardelenii, sau inaintasii nostri, au luptat sute de ani pentru unitate, Biserica, prin reprezentantii ei, a lucrat si pentru unirea din 1918.

Andrei Saguna a lucrat timp de 15 ani pentru restaurarea Mitropoliei Transilvaniei cu sediul la Sibiu, ori daca s-a hotarat intr-o noapte ca ea trebuie sa fie dezbinata sa judece istoria daca a fost bine sau nu a fost bine", a comentat profesorul parinte Mircea Pacurariu.

Cu toate ca s-a resemnat in fata hotararii Sinodului, profesorul parinte Mircea Pacurariu invoca argumentele istorice, sustinand ca "niciodata nu s-a ajuns la o scindare a unei mitropolii", iar Transilvania a fost intotdeauna un "stindard al unitatii".