Vicepremierul Gheorghe Pogea a declarat miercuri ca una din prioritatile guvernului in acest an este asigurarea cresterii economice, prin extinderea investitiilor si a exporturilor, insotite simultan de o politica de limitare a consumului. Reprezentantul executivului a mai spus ca taxele si impozitele nu vor fi majorate in 2006 si nici nu vor fi introduse taxe noi.

Prezentind principalele date economice preliminare, ministrul Gheorghe Pogea a aratat ca anul trecut cresterea economica a fost de circa 4,2-4,5 la suta din PIB, ceea ce inseamna mult sub ritmul anului 2004, cind avansul economic a fost de 8,3 la suta.

Pe de alta parte, ritmul de crestere a Produsului Intern Brut in 2005 a fost sub estimarile autoritatilor, de circa 5,5-5,7 la suta, acest lucru datorindu-se imposibilitatii de a efectua unele proiecte de infrastructura in urma inundatiilor catastrofale de anul trecut.

Conform estimarilor prezentate de Gheorghe Pogea, ponderea deficitului de cont curent in 2005 se va situa in jurul valorii de 9 la suta, fata de 8,1 la suta in anul 2004, si sub valoarea estimata initial de 7,5-8 la suta din PIB.

De asemenea, rata inflatiei a fost putin mai mare decit intervalul prognozat, putindu-se situa in intervalul 6,5-8,5%. "Fata de decembrie 2004, preturile de consum s-au majorat cu 8,6%, situindu-se cu 0,7 puncte procentuale sub nivelul inregistrat in anul precedent.

Procesul dezinflationist nu este vizibil in cazul serviciilor, cresterea tarifelor (13,1%) fiind superioara celei din perioada similara a anului trecut (8,7%).

In perioada ianuarie-decembrie 2005, dinamica preturilor administrate (+14,3%) a reprezentat un factor de frinare a procesului dezinflationist, parcurgerea unor noi etape din procesul de ajustare a acestei categorii de preturi impunind majorari consistente, o anumita influenta revenind si introducerii accizelor in cazul energiei electrice. ", a spus ministrul Pogea.

Pe de alta parte, vicepremierul a anuntat ca in acest an nu vor fi majorate taxele si impozitele, dar ca este posibil sa fie ridicat nivelul unor impozite indirecte. Gheorghe Pogea a spus ca valoarea TVA-ului ca si a impozitului pe venit si pe profit vor ramine neschimbate, iar contributiile la asiguraru sociale vor fi cu doua puncte procentuale mai mici.