SCANDALUL INCHISORILOR SECRETE ale CIA se indreapta incet spre zona derizoriului. Plictiselii guvernantilor din tarile acuzate de gazduirea unor astfel de centre de detentie secrete se adauga o stire de ultima ora: Ministerul de Externe de la Cairo sustine ca faxul egiptean interceptat de serviciile secrete elvetiene este doar un prozaic sumar al stirilor de presa. Este o poveste ridicola.

In orice minister de externe, ambasadele trimit in fiecare zi cele mai importante articole care apar in ziare", a declarat pentru "International Herald Tribune" purtatorul de cuvant al MAE egiptean, Fatma Al Zahra Atman. "Este doar un fax de presa, care contine cele mai importante stiri pe care le-am citit in presa din strainatate.

Nu avem proceduri de exceptie, l-am trimis prin fax si oricine il poate intercepta. Nimic nu era secret", a adaugat reprezentantul MAE de la Cairo. Articolul publicat de cotidianul elvetian pe 8 ianuarie, si care vorbea despre "28 de irakieni si afgani interogati la baza Mihail Kogalniceanu de langa Constanta", a provocat o adevarata furtuna diplomatica.

MARTY, AUDIAT DE PARLAMENTUL ELVEtIAN Autoritatile elvetiene au trebuit sa se justifice in fata intregii Europe de ce spioneaza o tara prietena.

Spre exemplu, ministrul elvetian de externe, Micheline Calmy-Rey, a contactat toate tarile mentionate in faxul egiptean si a deplorat in public dezvaluirea lui, precizand ca datele nu erau recente si ca Executivul sau nu are alte dovezi care sa sustina informatiile din documentul egiptean.

La randul sau, anchetatorul Consiliului European in chestiunea inchisorilor secrete, Dick Marty, a lansat atacuri in stanga si in dreapta acuzand rand pe rand guvernele mentionate de "Human Right Watch" ca nu spun adevarul, guvernul tarii de origine si institutiile europene, care trebuiau sa furnizeze imagini din satelit si o lista cu zboruri pe teritoriul european, ca ii pun bete in roate.

Comisia de politica externa a Parlamentului elvetian il va audia pe senatorul Dick Marty in chestiunea centrelor si zborurilor CIA pentru a putea decide asupra inaintarii unui protest oficial catre SUA. La inceputul lui noiembrie, HRW informa la randul sau despre existenta a 23 de persoane detinute de CIA.

Dezbaterile asupra faxului nu trebuie sa distraga atentia opiniei publice de la adevarata problema, avertizeaza John Sifton, cercetator in probleme de terorism si colaborator al HRW.

PE aproba o comisie ce va ancheta "afacerile" CIA

De doua zile, in grupurile parlamentare aflate in sesiune la Strasbourg se negociaza aprins numele membrilor care vor fi trimisipentru a face parte din Comisia temporara pentru investigatii privindtransportul si detentia ilegala a prizonierilor in Europa de catre CIA.

Articol integral in Adevarul

Comenteaza pe forum