Jocurile politice din jurul mega-tunului imobiliar dat de multimiliardarul Iulian Dascalu la Iasi - prin acapararea centrului istoric al capitalei Moldovei - contureaza o alianta otravita PNL-PSD.

Dupa ce "Averea" a dezvaluit in editia de ieri faptul ca Dascalu a tinut o "lectie deschisa" consilierilor PD, intr-o sedinta restransa de partid, cu scopul de a-si asigura sprijinul democratilor in asocierea cu municipalitatea, reporterii nostri continua azi demascarea sforilor trase pe plan local pentru ca afacerea "Palas" sa nu-i scape verosului afacerist.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a facut astfel front comun cu primarul PSD de Iasi, Gheorghe Nichita, si sustine public proiectul lui Dascalu, pe propriul site deschis pe Internet, in ciuda faptului ca bugetul Iasilor este spoliat. In plus, tandemul Fenechiu-Nichita nu se sinchiseste sa-si dea mana cand vine vorba de proiectul "Palas" si de Iulian Dascalu.

Scandalul generat astfel de atribuirea directa, fara licitatie, a unei suprafete de 130.000 m.p. in centrul istoric al Iasilor, de catre Primaria pastorita de PSD-istul Gheorghe Nechita multimiliardarului Iulian Dascalu, ascunde o alianta otravita.

Deputatul PNL Relu Fenchiu, care are o influenta puternica la Iasi, n-a ezitat sa se transforme in avocatul lui Dascalu in proiectul "Palas", dandu-si mana asadar cu filiala PSD.

Reporterii "Averea" au descoperit cu stupoare faptul ca pe site-ul personal al parlamentarului (foto), Iulian Dascalu este prezentat ca salvatorul Palatului Culturii, printr-o investitie de 20 miliarde lei in consolidarea versantului din spatele edificiului.

Interesant este totusi ca pana si in filiala PSD - controlata de primarul Nichita - au aparut in ultima vreme voci care denunta "escrocheria Dascalu". In urma dezvaluirilor din "Averea", mai multi politicieni locali au hotarat sa-si schimbe optiunile de vot, fiind acum in defavoarea demararii proiectului "Palas", dezvoltat de firma "Iulius Group".

Chiar daca la sedinta Consiliului local din 28 decembrie 2004, alesii PSD au votat in unanimitate ideea preluarii centrului istoric de catre Dascalu, ieri datele problemei in sanul fostului partid de guvernamant se schimbasera radical.

Senatorul Ion Solcanu, presedintele filialei judetene Iasi a declarat pentru "Averea" ca nu este de acord, sub nici o forma, ca in spatele Palatului Culturii de la Iasi sa se construiasca un cartier de locuinte. "Asta este una dintre cele mai mari greseli care ar putea afecta definitiv imaginea municipiului.

Cum sa construiesti un cartier de locuinte in imediata apropiere a cladirii istorice care este Palatul Culturii din Iasi? Din cate am inteles eu, domnul Dascalu, cel putin la aceasta ora, vrea sa faca mai bine de 2.000 de apartamente ceea ce, in opinia mea, echivaleaza cu un cartier. Nu se poate asa ceva.

Si, in afara de aceasta problema, exista una mult mai grava si anume aceea a atribuirii terenului care este extrem de valoros.

Articol integral in Averea

Adrian Artene, Madalin Pribu