Un fost angajat al Serviciilor secrete germane (BND) a declarat pentru publicatia "Koelner Stadtanzeiger", citata de "Jerusalem Post", ca BND a ajutat serviciile secrete israeliene (Mossad) sa-si plaseze agenti dotati cu pasapoarte germane in tari din Orientul Mijlociu.

Potrivit sursei mentionate, au fost numeroase cazurile in care agenti Mossad s-au prezentat ca cetateni germani, in timpul unor misiuni mai delicate in state musulmane din Orientul Mijlociu.

Printre misiunile "delicate" se pare ca se numera si pregatirea unor lovituri aeriene in Iran - o optiune pe care guvernul israelian nu o poate exclude tinand cont de prezentul conflict referitor la programul nuclear al Teheranului, scrie "Jerusalem Post". "Numarul agentilor Mossad cu pasapoarte germane este in continua crestere", a declarat fostul oficial al BND.

"Jerusalem Post" noteaza ca agentii Mossad primesc copiile actelor de identitate ale unor cetateni germani cu putine sanse de a parasi tara lor si care nu ar observa prea usor ca li s-a "furat" identitatea. Cu toate acestea, BND nu are nici o influenta asupra modului in care aceste documente sunt utilizate.

Ziarul "Koelner Stadtanzeiger" noteaza ca practica folosirii de catre agentii Mossad a unor acte false germane dateaza din anii '50, dar ca aceste actiuni s-au multiplicat din 2001.

In anii '90, agentii Mossad foloseau des pasapoarte canadiene si din Noua Zeelanda cand calatoreau in teritoriile considerate inamice, dar indata ce tactica a fost descoperita, strategia israeliana s-a schimbat.

Articol integral in Averea