In acest an, cursul leu-euro va evolua intr-o banda mai ingusta, intre 3,5-3,8 lei, iar dolarul isi va continua declinul pe pietele internationale. Continuarea aprecierii monedei nationale in termeni nominali fata de euro devine riscanta in contextul adancirii deficitelor externe.

Dupa oscilatii semnificative in primul an de liberalizare a contului de capital (raportul leu-euro a variat intre 3,4-3,9 lei/euro anul trecut), sunt sanse ca in acest an cursul de schimb sa traverseze o perioada mai linistita si sa asistam doar la o apreciere in termeni reali a monedei nationale.

In aceasta ipoteza, considerand o inflatie la sfarsitul anului de 5,5-6% (ceva mai mult decat estimarea oficiala, de 5%), raportul leu-euro ar putea ajunge in decembrie la cel mult 3,85 lei noi.

Dupa calmul ce a domnit in ultimele luni pe piata valutara, este improbabil ca o data cu luna martie, cand nerezidentii vor acces si la titlurile de stat, sa asistam la agitatii similare cu cele din februarie 2004.

Oricum, o data cu scaderea dobanzilor pe piata monetara, atractivitatea pietei romanesti este mai redusa, iar alternativa bondurilor guvernamentale americane poate parea chiar mai tentanta anumitor fonduri cu profil scazut de risc.

In plus, continuarea aprecierii in termeni nominali (anul trecut euro s-a ieftinit) devine destul de riscanta in contextul unei productivitati care nu tine pasul cu performantele monedei nationale si a unor deficite externe (comercial si de cont curent), ce cresc alarmant.

In conditiile in care acestea evolueaza in acelasi ritm, leul ar putea cunoaste si corectii, perspectiva ce nu incurajeaza investitiile speculative pe piata monetara autohtona.

Intentia de stopare a politicii de crestere a dobanzilor in SUA (se pare ca in ianuarie vom asista la ultima modificare a dobanzii de interventie in acest an, de la 4,25 la 4,5%) a provocat deja un minisoc pe piata internationala la inceputul anului, raportul euro-dolar urcand de la 1,18 la 1,21.

In conditiile in care investitorii nu mai au in fata perdeaua cresterilor de dobanda (dolarul a recuperat in acest fel 15 procente fata de euro in 2004), deficitele bugetului american vor reveni in prim-plan, iar paritatea euro-dolar va resimti din plin schimbarea de optica.

Cum majoritatea analistilor anticipeaza ca amenintarile inflationiste vor determina BCE sa urce dobanzile spre 2,75% in acest an (2,25% in prezent), cursul euro-dolar ar putea creste spre 2,25-2,28 in lunile care urmeaza.

Din perspectiva monedei nationale, daca raportul euro-dolar incheie anul la 1,25, iar leul termina anul cu o apreciere modesta in termeni reali de 0,5-1%, cursul de schimb leu-dolar ar putea ajunge in decembrie 2006 la 2,86 lei noi.

Articol integral in Banii Nostri