Conducatori romani suspectati de averi ilicite, scrie Le Monde. Scandalurile de coruptie ameninta negocierile de aderare a Romaniei la UE, titreaza cotidianul spaniol ABC. Socialistii romani in defensiva, titreaza cotidianul elvetian Neue Zurcher Zeitung. Parchetul il cauta pe Nastase la Spalarea Banilor, scrie Cotidianul. Scandalul "Matusa" a furat PSD opt procente, scrie EVZ. Alexandru Bittner - pusculita lui Nastase?, se intreaba cei de la Romania Libera. Efectul scandalului matusilor asupra PSD: Tov. Iliescu - rechemat la tribuna, scrie Adevarul.

Comenteaza pe forum

Parchetul il cauta pe Nastase la Spalarea Banilor

preluare Cotidianul

Procurorii descind astazi la Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor in cautarea rapoartelor pierdute privind conturile Danei Nastase in perioada in care la conducerea Oficiului s-a aflat controversatul Ion Melinescu.

Dosar pierdut

Unul dintre documentele cautate de procurori este chiar dosarul intocmit de Oficiu in 1999 privind tranzactia de 400.000 de dolari depusi de Sorin Tesu in contul Danei Nastase la Bank Austria Creditanstalt Romania SA. Sorin Tesu a declarat ca el a fost cel care a dus-o pe Dana Nastase la Creditanstalt deoarece avea incredere in aceasta banca.

Banii depusi ar fi fost ai sotiei fostului premier a declarat Tesu, care avea sa devina seful de cabinet al lui Adrian Nastase. Dosarul Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor fusese intocmit ca urmare a sesizarii primite din partea Bancii Creditanstalt. Raportul prin care ar fi trebuit sesizati procurorii pentru declansarea unei anchete n-a mai ajuns la Parchet.

"Tanti Tamara" colinda Europa

• Le Monde relateaza cazul averii mostenite de Nastase de la „tanti Tamara", sub titlul „Conducatori romani suspectati de averi ilicite". „Nastase se afla in epicentrul acestui seism financiar, politic si mediatic, din cauza unui patrimoniu de zece milioane de euro".

Le Monde arata ca, „pentru a asigura Comisia Europeana de dorinta sa de reforma, Parchetul din Bucuresti a anuntat formarea unei comisii pentru analizarea declaratiilor de avere si sesizarea justitiei in cazul unor nereguli".

• „Scandalurile de coruptie ameninta negocierile de aderare a Romaniei la UE", titreaza cotidianul spaniol ABC. Dupa prezentarea cazurilor Nastase si Dan Ioan Popescu, cotidianul subliniaza ca „in Romania cazurile de coruptie se inregistreaza la toate nivelurile administratiei, ale Guvernului si chiar ale puterii juridice".

ABC il citeaza pe premierul Tariceanu, care si-a exprimat speranta ca „puterea judiciara sa investigheze in sfirsit scandalurile financiare din ultimii ani si sa ii condamne pe vinovati", pentru ca integrarea Romaniei in UE sa nu fie aminata, posibilitate avuta in vedere de Bruxelles.

• „Socialistii romani in defensiva" titreaza cotidianul elvetian Neue Zurcher Zeitung.

(Articol integral in Cotidianul).

Scandalul „Matusa" a furat PSD opt procente

preluare Eenimentul Zilei

Alianta D.A. PNL-PD ar intruni 48,6% din intentiile de vot ale romanilor la viitoarele alegeri parlamentare, indica un sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS). PSD a fost serios afectat de scandalul „Matusii Tamara" si a scazut aproximativ 8 procente, fiind creditat acum cu 22,5%, fata de 30% cat avea in urma cu aproximativ o luna.

Asta in conditiile in care, in perioada realizarii sondajului, 5-10 ianuarie a.c., scandalul legat de matusa lui Adrian Nastase nu atinsese apogeul.

(Articol integral in EVZ.)

Coincidente suspecte

Alexandru Bittner - pusculita lui Nastase?

preluare Romania Libera

Coincidente suspecte in multe din afacerile derulate sau controlate de Alexandru Bittner, care s-au extins surprinzator in guvernarea Nastase. - Dana Nastase si Sherry Bittner au facut afaceri impreuna.

- Cea mai mare parte din exploatatiile piscicole din Delta Dunarii sunt controlate de Bittner si oamenii sai, dar si de firme off-shore din Marea Britanie cotate in bazele de date englezesti ca avand risc maxim. - Alexandru si Sherry Bittner s-au retras din multe afaceri, locul lor fiind luat de interpusii Petre Ion, Gheorghe Negrea, Jianu Radu.

- Firma Ecofish, controlata din umbra de Bittner, a beneficiat de 2 milioane de dolari din fondurile SAPARD. - Banii au fost "jucati" tot in interiorul grupului de firme Bittner-Petre Ion-Gheorghe Negrea. - Avocata Marieta Anastasescu, vecina din Zambaccian a lui Nastase, este imputernicita de "investitorii" englezi ai lui Bittner sa-I reprezinte in Romania.

- Statul a ajuns sa bage bani in proiectul "Eden" de la Gura Portitei, unde Bittner spune ca ofera doar consultanta. - In doar cativa ani, Bittner a ajuns sa controleze un imperiu de peste 55 de firme.

(Articol integral in Romania Libera.)

Efectul scandalului matusilor asupra PSD:

Tov. Iliescu - rechemat la tribuna

preluare Adevarul

Ion Iliescu ar putea fi rechemat la varful partidului de catre unele organizatii PSD, sambata, la Brasov. Semnalul l-a dat, ieri, un mesaj transmis de Razvan Theodorescu, prin care se face un "recurs la Ion Iliescu, la valorile morale si politice pe care acesta le apara".

Theodorescu, un apropiat al lui Ion Iliescu, apreciaza ca, daca acest lucru nu se va intampla, ramane o singura varianta, si anume crearea unei alte formatiuni de stanga.

Surse din anturajul sau spun ca Iliescu recunoaste ca nu mai are capacitatea fizica de a face fata stresului legat de gestionarea zilnica a partidului, dar nu respinge ideea de a reveni intr-o pozitie mai vizibila.

(Articol integral in Adevarul)