Inainte de a fi multimilionara in euro, matusa „portocalie" a lucrat la cooperativa sateasca de consum din Urlati, judetul Prahova. Au trecut insa vremurile cand era casiera.

Acum, Elena Gheorghe, mama senatoarei PD Cornelia Cazacu, detine, pe hartie, controlul unor firme foarte profitabile, care lucreaza intens cu Primaria Capitalei. Si asta desi respectabila pensionara sta mai mult internata si, in plus, nu stie cat costa un kilometru de drum asfaltat.

Astfel de amanunte nu o impiedica pe femeia de 70 de ani sa „ciuguleasca", prin firma sa, zeci de milioane de euro din bani publici.

Administratorul societatii patronate de Elena Gheorghe este ginerele sau, Danut Cazacu, fost consilier PD la Primaria Capitalei si sot al senatoarei PD Cornelia Cazacu.

„In 2001, cand am ales afacerile, iar sotia mea politica, i-am spus ca ar fi mai intelept ca numele ei sa nu mai apara in firmele pe care le detinem. De aceea am trecut-o pe soacra-mea", explica, inocent, Danut Cazacu.

Familia Cazacu a facut afaceri in toate regimurile

In calitate de actionari la diverse firme de constructii, membrii familiei Cazacu au primit contracte de aproape 25 de milioane de euro de la Primaria Capitalei, incepand din 1995. Banii au venit dinspre Consiliul General si cand acesta a fost dominat de PSD, si cand la putere a venit Alianta PNL-PD.

Marea lovitura a fost data in 2004-2005, in plina dominatie „portocalie", cand conturile firmei de familie Eurovia au crescut cu 21 de milioane de euro.

Cooperatista de milioane

Elena Gheorghe, mama senatoarei PD Cazacu, a pornit pe drumul afacerilor de succes dupa ce a fost casiera la o cooperativa sateasca

Povestile rudelor bogate ale politicienilor din Romania dovedesc ca „Viata bate filmul". Daca familia Nastase a avut o matusa Tamara care le-a lasat un milion de euro mostenire, senatorul PD Cornelia Cazacu are o mama cu mare succes in afaceri. Asta dupa ce a fost casiera la o cooperativa sateasca de consum.

Cu radacini bine infipte la Bucuresti, familia Cazacu a pornit pe „calea victoriei" dintr-un orasel modest din judetul Prahova. Este vorba despre Urlati, acolo unde, inainte de a fi actionarul principal a doua firme care invart zeci de milioane de euro, Elena Gheorghe a fost mai intai casiera la cooperativa de consum din localitate.

Fiica ei, devenita senator al Partidului Democrat, era „un copil ca oricare altul, dar silitor la scoala".

Disparuta fara urma

Urlati, judetul Prahova. De cand cu scandalul care a tulburat linistea familiei Cazacu, Elena Gheorghe nu mai e de gasit, surorile nu mai reusesc sa o prinda nici macar la telefon, iar prin vila in care locuieste bate vantul. Cu parter, etaj si mansarda, locuinta femeii domina o straduta linistita.

Numai curiozitatea starnita de prezenta catorva reporteri in fata casei impunatoare ii scoate la poarta pe cativa dintre vecinii femeii. O vorbesc de bine pe „doamna Gheorghe", sunt contrariati de „zgomotul asta izbucnit din senin", insa sunt gata oricand sa dea ceva amanunte despre situatia ei.

„A fost casiera la mine"

„Este o doamna care ne saluta pe toti, ca orice om cumsecade", ne spune nea Grigore, vecinul de alaturi. „Dar treburile din casa o privesc numai pe ea. Eu o stiu ceva mai bine, ca i-am fost sef la Cooperativa de consum. Ea era casiera acolo si a fost un angajat bun. Vila asta, spre exemplu, au ridicat-o acum trei ani, dupa ce au daramat casa parinteasca. Oameni cu cap, domnule. Dar si cu bani".

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, astazi, Elena Gheorghe este actionar majoritar la doua firme din Bucuresti, timpul fiindu-i, astfel dramuit. Si totusi. „Doamna Elena se interneaza destul de des, pentru ca a avut o operatie la picior si stiti cum e cu problemele astea medicale. Iti iau timp si trebuie sa te ingrijjesti de ele", intervine un barbat intre doua varste.

Locuieste vizavi si nu vrea sa „supere pe nimeni cu vorbele acestea. Dar daca vreti, insa, mergeti la Vadu Sapat, ca are doua surori acolo".

„Nu stiu ce-i cu Ciuvica asta"

Iar Vadu Sapat este un satuc situat la 20 de kilometri de Urlati. Un drum principal serpuieste lejer prin mijlocul localitatii, este singurul asfaltat, si daca il tii, ajungi direct la casuta Floricai Constantinescu, sora Elenei. Fosta sefa de echipa la CAP-ul din sat, femeia merge acum pe 67 de ani si este sora Elenei Gheorghe. „Sunteti oameni tineri. Eu nu stiu ce i-a apucat pe toti.

Si sora-mea, si nepoata-mea au muncit ca sa aiba ceea ce au acum. Da’ Ciuvica asta s-a mai legat de ei si alta data", ne povesteste femeia.

O casuta cu veranda, un petic de gradina sapata inca din toamna si doi-trei butuci de vita-de-vie este tot ce are. „Mai am si o pensie de 2,5 milioane, sunt vaduva si imi ajunge. Ma mai ajuta si nepotii, nu zic, dar si eu o fac. Le tin porc la toti, impreuna cu cealalta sora, chiar si lu’ nepoata parlamentara. A fost aici chiar de Craciun, m-a vizitat si o sa mai vina cand are timp."

Relatii „inexistente" si prietenii in „grupul" Basescu

Cu toate ca a fost consilier general PD la primarie pe vremea cand Basescu era primar, Danut Cazacu sustine ca nu exista nicio legatura intre el si actualul presedinte. „Ne mai vedeam la diferite lucrari sau sedinte. Acum, relatia mea cu Basescu este inexistenta".

Nu acelasi lucru se poate spune despre relatia dintre sotia acestuia, Cornelia Cazacu, si Adriana Saftoiu, purtator de cuvant la presedintie. Danut Cazacu spune despre cele doua femei ca sunt „prietene bune". Mai mult, Adriana Saftoiu a fost, in 2004, angajata consilier de imagine la una dintre firmele familiei Cazacu. (Catalin Bulat)

Terenuri, case, conturi, tablouri

Familia Cazacu detine, potrivit declaratiei de avere a senatoarei, trei terenuri - unul agricol, in Neamt, si doua intravilane, in Bucuresti si Poiana Tapului. Mai sunt declarate doua apartamente si o casa de locuit in Bucuresti, plus casa din Prahova. Autoturismul familiei este un Volvo XC90. In conturile bancare apar aproximativ 270.000 RON.

Senatoarea a acordat un imprumut de 340.000 RON si are actiuni la SC REMIX-ROM 2000. Peste 70.000 de euro valoreaza colectia de tablouri - intre care un Tonitza, un Grigorescu si un Camil Ressu - si bijuterii declarate de senatoare.

Bani publici in familia PD

Mugur Ciuvica o acuza pe senatoarea PD Cornelia Cazacu ca firma pe care o conduce prin intermediul mamei sale a primit preferential de la primarie contracte in valoare de zeci de milioane de euro.

Eurovia International Construct SA, firma al carei actionar principal este Elena Gheorghe, o femeie in varsta de 70 de ani, a primit, anul trecut, un contract de peste 21 de milioane de euro, pentru intretinerea mai multor bulevarde din Bucuresti.

Contractul a fost acordat prin licitatie si face parte dintr-un pachet mai larg de lucrari, contractat la propunerea primarului Traian Basescu si cu aprobarea Consiliului General, controlat de Alianta D.A., pe 20 decembrie 2004. Adevaratii proprietari ai firmei sunt senatoarea PD Cornelia Cazacu si sotul acesteia, Danut.

Articol integral in Evenimentul Zilei