Ziaristul a preluat de pe internet un comentariu cu insulte la adresa sa

Ion Cristoiu a fost victima unei farse de internet, pe forumul site-ului jurnalul.ro, pagina de Web a cotidianului „Jurnalul National". Unul dintre forumisti (cititorii care publica comentarii la articolele aparute pe site) a reusit sa-l faca sa preia, in editia tiparita a ziarului, o fantasmagorie admirativa la adresa lui Adrian Nastase.

Mai mult decat atat, in forma in care a fost publicat pe internet, mesajul ascundea un mesaj porcos la adresa lui Cristoiu.

Motivul conflictului

Totul pare a fi pornit de la o afirmatie a jurnalistului, la Antena 3, saptamana trecuta. Potrivit unor surse care au urmarit emisiunea, acesta ar fi spus ca, daca e sa ne luam dupa coeficientul de inteligenta al membrilor activi ai forumului de pe jurnalul.ro, Romania nu este o natiune prea dotata.

Dupa aparitia TV, un oarecare „Marian" posta un mesaj care avansa un scenariu fantasmagoric, de felul celor de care a fost acuzat Ion Cristoiu in trecut, in privinta „Scandalului matusii". Dupa „Marian", Adrian Nastase este un jurist mult prea priceput pentru a pune la cale o „albire de bani" atat de naiva precum cea cu mostenirea.

Nastase ar fi instrumentat intreaga poveste, e drept, dar pentru a iesi cu fata curata din intregul scandal si a decredibiliza si alte afirmatii de coruptie care i s-au adus.

Ion Cristoiu a preluat teoria in articolul de ieri, cu titlul „Cazul Nastase: o ipoteza de pe internet", citate extinse din mesajul lui „Marian" si concluzia din nou polemica fata de forumisti: „Astept de la comentatorii editorialelor mele nu injuraturi (la adresa mea sau la adresa politicienilor), ci idei indraznete, care nu mi-au trecut prin cap.

Cel care iscaleste cu Marian e autorul unei asemenea ipoteze. Nu pot decat s-o salut. Si s-o iau in seama, daca ma gandesc la faptul ca imensa majoritate a comentariilor de pe internet (...) acrediteaza ipoteza unei vaste operatiuni de albire a lui Adrian Nastase. Cititori inteligenti sau cititori bine informati? Sau si una, si alta?".

Razbunarea lui „Mihai 2"

S-a dovedit ca prima e mai adevarata. Dupa aparitia pe internet a editorialului de ieri, „Marian" a revenit declinandu-si „adevarata" identitate virtuala: „Mihai 2", forumist critic la adresa lui Adrian Nastase si Ion Cristoiu.

Mesajul luat in serios de jurnalist nu este decat o farsa creata pe gustul acestuia, cu anumite ingrediente: „E Cristoiu misogin? Ia sa-i dam vreo doua lovituri mitocanesti Monicai Macovei. Ii place lui Cristoiu sa faca bascalie prin schimbarea sexului victimelor (Tariceanu=Elena Ceausescu ori Ana Ipatescu, Pippidi=femeie comisar), comisar sa o facem deci si pe ministra justitiei".

Mai jos, „Mihai 2" explica de ce s-a oprit la presedintele Camerei Deputatilor ca subiect al farsei: „Venim la personajul principal: Adrian Nastase. Pe el, domnul Cristoiu il iubeste, barbateste. Prin urmare, in comentariul meu Nastase trebuia sa apara ca un tip plin de calitati".

La final, „Mihai 2" jubileaza: „Asemenea grasului Goliath, Cristoiu s-a grabit sa ia in freza primul cataroi plecat din prastia mea. Domnul sa fie laudat!"

Perle din gandirea lui Cristoiu

"Din acele comentarii rezulta ca poporul roman este un popor imbecil la modul absolut"

Ion Cristoiu,

„Sinteza zilei", Antena 3, 11 ianuarie 2005

Judecand dupa stilul si continutul unor mesaje, ai impresia ca poporul roman e un popor de imbecili

Ion Cristoiu,„Despre cum sunt un jeg", „Jurnalul National",13 ianuarie

Acrostihul buclucas

Lovitura de gratie a lui „Mihai 2" a fost alta: in versiunea care se gasea ieri pe internet la adresa http://www.jurnalul.ro/comentarii.read.php?id=30857, mesajul integral are randurile „rupte" astfel incat, pe verticala, primele litere ale cuvintelor dau un acrostih cu mesajul: „Daca vrei m..e te rog sa nu ma ignori si sa ma mentionezi sambata, Ioane".

Intr-un alt loc, „Mihai 2" scrie ca se astepta ca Ion Cristoiu sa revina la TV sambata trecuta cu scuze fata de forumisti. Din nefericire pentru jurnalist insa, acesta a ales sa preia scenariul care ascundea insulta in editia tiparita.