Despre Gigi Becali se pot spune multe: ca are fel de fel de afaceri, ca este om politic, patron de club de fotbal, ba chiar si vedeta mediatica.

Totusi, doua elemente au fost pina acum definitorii pentru el, primul fiind Steaua, clubul de fotbal cel mai galonat din Romania iar cel de al doilea Dumnezeu insusi, instanta atit de des invocata de Becali incit crezi ca are o relatie privilegiata cu divinitatea.

Mai nou, Gigi Becali a anuntat ca vrea sa isi extinda prezenta si intr-un

domeniu nou, care intr-un fel ar face legatura intre pasiunile sale mai sus mentionate. Este vorba de industria petroliera si petrochimica. Aici, latifundiarul din Pipera, cum este numit adesea, s-ar asocia cu firma Expanet Trading Ltd, care ar plati 1 milion de dolari pentru ca jucatorii stelisti sa aiba inscriptionat pe tricouri numele rafinariei RAFO.

Dar Becali nu e interesat atit de afaceri cu petrol cit de consolidarea

imaginii sale de salvator al romanilor. "Cind se semneaza un contract, daca esti baiat destept, storci tot. Eu sunt baiat destept si o sa cistig maximum si pentru Partidul Noua Generatie. Oamenii ma asteapta la RAFO, aceasta actiune se va transforma probabil si in 50.000 de voturi pentru PNG. Steaua face imagine lui RAFO, acei oameni cistiga piine, voi face si campanie electorala.

Jur ca va cistiga toata lumea din acest contract, iar cel mai mult Becali, in plan economic, sportiv si politic", declara emfatic Gigi.

Numai ca socotelile patronului Stelei nu sint asa de usor de dus la bun

sfirsit. La scurt timp dupa iesirea in public a lui Gigi Becali, compania

RAFO dadea un comunicat de presa in care spunea ca nu a aprobat folosirea de catre FC Steaua, "pe cheltuiala sa sau a oricarei alte terte persoane interesate", folosirea numelui si a siglei RAFO. In plus, Marian Iancu, presedintele companiei Balkan Petroleum, care finanteaza la rindul sau un alt club de fotbal, sustine ca este in continuare actionarul majoritar al RAFO.

Itele sint complicate in cazul proprietatii asupra rafinariei onestene.

Expanet Trading, conform lui Becali, are acceptul noului actionar majoritar la RAFO, firma Calder-A, care ar fi cumparat pachetul majoritar de actiuni RAFO de la Balkan Petroleum (BkP). Unul dintre reprezentantii firmei Calder-A spune ca "proprietarul companiei sintem noi, dar in Registrul Comertului figureaza BkP.

La Registrul Comertului nu s-a realizat schimbarea de proprietar, pentru ca urmeaza sa se faca un contract de novatie aprobat de AVAS intre cei doi parteneri".

Lucrurile sint inca departe de a fi rezolvate. Chiar daca transferul

actiunilor RAFO s-ar fi facut, asa cum afirma firma Calder-A, acest lucru inca nu are acordul AVAS, lucru obligatoriu in conditiile in care actiunile companiei sint sub sechestru asiguratoriu. Desi a beneficiat de generoase stergeri ale datoriilor publice, RAFO ramine inca o campioana a datoriilor catre stat, acestea cifrindu-se acum la circa 9000 miliarde lei.

Ce se poate intelege din aceasta disputa, in care sint implicati numerosi actionari si parteneri, patroni de fotbal si afaceristi in ale petrolului? Este evident ca RAFO continua sa ramina un simplu instrument in sprijinul intereselor politice si financiare ale diferitilor businessmani cu avergura mai mult sau mai putin locala.

Ani buni, RAFO a fost intretinut artificial in viata doar pentru ca asa au vrut politicieni apropiati de PSD, pentru a obtine astfel capital din partea oamenilor care isi asigurau existenta muncind la rafinarie. Acum, cei care isi disputa RAFO par sa nu isi doreasca decit acelasi lucru.

Nimeni nu face vreo declaratie privind planuri de rentabilizare a rafinariei sau de gasire a unor solutii pentru platirea datoriilor catre stat.