Americanul Francis Ford Coppola, care continua, la Piatra-Neamt, filmarile la „Tinerete fara tinerete", ecranizare a unei nuvele de Mircea Eliade, a vorbit, ieri, la Palatul Copiilor, un conac boieresc unde se vor trage cadre din film, despre motivele pentru care, dupa ani de pauza, s-a apucat din nou de regie, tocmai in Romania.

Intrebarile de mai jos apartin reporterilor care au participat la o conferinta de presa organizata in aer liber.

Reveniti in film dupa noua ani. De ce acum?

Dupa cum stiti, filmul, ca toate afacerile moderne, reprezinta o intreprindere comerciala. De aceea o parte din proiecte nici nu sunt prea interesante. N-am vrut doar sa fac filme. Am vrut sa si scriu, si scrisul m-a condus, cu ajutorul unui prieten, la scrierile lui Mircea Eliade.

Sunt interesat de tema „timpului constientei", care este foarte legata de miturile Indiei, iar Eliade avea un adevarat instinct al acestor lucruri. Cineva mi-a spus sa citesc povestirile lui Eliade in ideea de a ma ajuta la ceea ce scriam eu, si, citind, mi-am spus: „Din povestirea asta ar rezulta un filmulet foarte frumos". Numai ca nu mai e un simplu filmulet.

M-a inspirat povestea si m-am gandit ca ar fi interesant sa vin in Romania sa lucrez aici.

Cum lucrati cu actorii romani? Este adevarat ca sunteti superstitios?

Nu sunt foarte superstitios. Sa zicem „un pic superstitios", ca toti italienii. Desi fularul meu e bleumarin, are o culoare despre care se spune ca aduce nenoroc.

Romania are o mare traditie in teatru, in literatura. Am intalnit actori foarte buni aici. Am vazut ca se joaca „Volpone" la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt. Cred ca oamenii de teatru se simt bine unii cu altii, indiferent ce limba vorbesc. Si atat de multi tineri romani vorbesc limba engleza.

Oricum, cred ca limba vorbita nu reprezinta nicidecum o bariera in lumea teatrului.

Sunteti familiarizat cu miturile acestei zone, cu ceea ce a scris Eliade despre Ceahlau?

Se zice despre Eliade ca n-a avut un gand sa nu-l fi trecut pe hartie. Stiu ca Eliade a scris foarte mult, de la roman si nuvela, la „Istoria religiilor" si filosofie. Nu cunosc pe nimeni care sa fi citit chiar tot. Poate sunt. A scris extrem de mult.

Dar stiu ca in Romania si, in special, in aceasta regiune sunt foarte multe povesti, povestiri, basme, inclusiv mitul din basmul „Tinerete fara batranete".

Cred ca Eliade s-a jucat cu cuvintele cand a scris, dar sunt prea putin familiarizat cu traditiile de aici.

Articol integral in Evenimentul zilei