Schimbarea ministrului transporturilor, Gheorghe Dobre, ar putea fi rediscutata, luni, de liderii PD, afirma surse din conducerea partidului.

Nemultumirea sefilor PD fata de prestatia ministrului transporturilor a sporit dupa ce luni acesta a prezentat conducerii partidului proiectele ministerului pe 2006 si a anuntat inceperea constructiei autostrazii Bucuresti-Ploiesti, pe baza unui parteneriat public-privat care ar fi trebuit sa demareze in februarie. Intre timp, proiectul a fost respins de guvern.

Premierul Tariceanu a explicat ca normele europene ar presupune, in cazul unui astfel de parteneriat, proceduri de organizare a licitatiilor care ar dura doi ani si ca singura varianta este constructia autostrazii din fondurile statului.

Luni, Dobre a dat explicatii, la cererea presedintelui PD, Emil Boc, despre existenta unor grupuri de interese in jurul Ministerului Transporturilor, reclamata de presedintele Basescu. El a sustinut ca declaratia presedintelui a fost „generica" si nu l-a vizat direct.

Nemultumiri

Demiterea lui Dobre a fost ceruta, miercuri, si de Asociatia Transportorilor Romani in Constructii (ARTC), care a acuzat si ea existenta unor grupuri de interese in jurul ministerului. ARTC s-a plans „de lipsa de transparenta" in domeniul achizitiilor publice si al atragerii fondurilor europene.

Schimbarea lui Dobre ar putea fi decisa la Colegiul Director al PD din luna februarie, cand ministrii vor prezenta un bilant al activitatii.

Vicepresedintele Ioan Oltean a anuntat ca va cere sefilor de filiale ai partidului un vot de incredere pentru fiecare ministru democrat, dar decizia va fi influentata decisiv de pozitia presedintelui Traian Basescu.

Articol integral in Evenimentul zilei