In ianuarie merg la Fisc doar cei care realizeaza venituri din activitati independente, pentru a depune declaratiile estimative de venituri

Taxele locale, precum si alte venituri datorate statului de cei care desfasoara activitati independente, au ca termen de plata data de 15 martie.

Traditionalele cozi ale fiecarui inceput de an, la ghiseele administratiilor financiare, au aparut si in primele zile ale lui ianuarie 2006.

Constiinciosi, platitorii de taxe si impozite, persoane fizice, dau navala pentru a scapa de grija obligatiilor financiare fata de stat, desi termenul-limita pentru plata multora dintre aceste obligatii catre stat sau administratiile locale expira abia la 15 martie.

Constiinciozitatea de care acestia dau dovada nu este insa echivalenta si cu eficienta din punctul de vedere al costurilor si beneficiilor. Spre exemplu, impozitul pe locuinta poate fi platit integral pana la 15 martie cu o reducere de 5-10% sau in patru transe anuale fara respectiva reducere.

Cineva care ar plati acest impozit la inceputul lunii ianuarie ar beneficia doar de reducerea acordata de Fisc. Daca insa luna martie ar fi momentul ales pentru plata respectivei taxe, atunci banii ar putea fi plasati intr-un depozit bancar, in actiuni sau in orice alt gen de investitie, pentru o perioada de cel putin doua luni, obtinandu-se si reducerea promisa de autoritati.

Un contribuabil intreprinzator care ar fi pus deoparte la sfarsitul lui decembrie 2005 suma pentru plata impozitelor locale, de exemplu, si apoi ar fi hotarat sa cumpere actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, ar fi putut obtine inca din primele zile ale lui 2006 un castig de 5-10%, procent egal cu cel oferit ca reducere de administratiile financiare, care de asemenea va fi obtinut daca impozitul este achitat pana la 15 martie.

Daca insa castigul la bursa v-a determinat sa va ganditi sa lasati banii, investiti in actiuni, si dupa 15 martie, nu uitati ca pentru primul trimestru incep sa curga si penalitati de 0,1% pe zi incepand cu respectiva data.

Toti cei care detin in proprietate un teren, un imobil sau un autoturism vor trebui sa achite pana la 15 martie integral (daca vor sa beneficieze de reducerea de 5-10% oferita de autoritati) sau esalonat in patru transe trimestriale, impozitele datorate autoritatilor locale, pentru detinerea respectivelor proprietati sau bunuri.

Cei care au in proprietate mai multe imobile trebuie sa plateasca o taxa progresiva (impozitul este mai mare cu 15% pentru detinerea unei cladiri in afara celei de domiciliu si cu 50, 75 si 100% pentru detinerea a doua, trei si, respectiv, patru cladiri in afara celei de domiciliu).

Impozitul pentru imobile se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si de 0,1% pentru cladirile din mediul rural la valoarea impozabila a cladirii. Impozitul pe teren se stabileste luand in calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii in care este amplasat terenul, zona si categoria de folosinta a terenului.

Cei care construiesc un nou imobil nu platesc impozit daca se incadreaza in conditiile Legii locuintei nr. 114/1996 sau daca acea cladire este realizata pe baza de credite, in conformitate cu OG nr. 19/1994.

Unele primarii acorda si scutiri de plata la taxele locale pentru anumite categorii de persoane defavorizate sau in cazul in care in acel an se fac investitii in partea exterioara a imobilului.

O alta taxa datorata autoritatilor locale, taxa asupra mijloacelor de transport, se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a masinii. Ea nu se aplica pentru autoturismele, motocicletele cu atas si mototriciclurile care apartin persoanelor cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului acestora.

In categoria mijloacelor de transport intra insa nu numai automobilele, ci si barcile (chiar si cele gonflabile), iahturile etc.

Grabiti-va!

Toti cei care obtin venituri din activitati independente trebuie sa depuna pana la finele lunii, la Administratia Financiara de care apartin, o declaratie privind venitul estimat din aceste activitati, pentru anul 2006.

Multe griji

Cei mai "ocupati" contribuabili cu plata impozitelor sunt cei care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (venituri din chirii, cu exceptia veniturilor din arendare) sau din activitati independente.

Ei vor trebui sa mearga la organul fiscal teritorial de patru ori intr-un an pentru a achita platile anticipate aferente fiecarui trimestru din 2004: pana la 15 martie pentru trimestrul I, respectiv 15 iunie pentru trimestrul al II-lea, 15 septembrie pentru trimestrul al III-lea si 15 decembrie pentru trimestrul al IV-lea.

Nici cei care obtin venituri din activitati agricole (valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, a arbustilor, a plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea) nu-si pot trage prea tare sufletul. Pana la 30 iunie ei trebuie sa depuna la Fisc declaratia de impunere pentru veniturile realizate.

Apoi, pana la 1 septembrie, contribuabilii care obtin venituri din agricultura trebuie sa efectueze plata anticipata a 50% din impozitul pe venitul corespunzator activitatilor agricole prestate. 15 noiembrie este urmatorul termen referitor la obligatiile fiscale ale celor care obtin venituri din agricultura. Ei trebuie sa verse catre stat diferenta de 50% din impozitul pe venitul agricol.

Articol integral in Banii Nostri