Vanzarile globale de muzica digitala au crescut de trei ori in 2005, ajungand la 1,1 miliarde de dolari, conform unui anunt facut azi de International Federation of the Phonographic Industry.

Veniturile sunt impartite in proportie de aproximativ 60-40 intre serviciile online precum iTunes Music Store al Apple Computer si veniturile din telefonia mobila provenite din vanzarea de tonuri de apel.

Muzica digitala reprezinta acum 6% din vanzarile totale ale industriei, fata de situatia de acum doi ani, cand aceasta detinea un procent nesemnificativ. Cu toate acestea, veniturile generale ale industriei de profil sunt inca in declin, scazand de la 13,4 miliarde de dolari la 13,2 miliarde in prima jumatate a anului.

Industria muzicala, ale carei vanzari au scazut dupa aparitia retelelor de file-sharing, a inceput sa inregistreze progrese impotriva acestui fenomen in 2005, odata cu obtinerea mai multor victorii in salile de judecata din Statele Unite, Australia sau alte tari.

Analistii sunt de parere ca in 2006 mai multe servicii de file-sharing vor incerca sa treaca in legalitate prin instalarea de filtre care vor bloca melodiile cu copyright.

Serviciile de download muzical, care functioneaza in baza unui abonament lunar, au crescut de la o baza de 1,5 milioane de abonati la 2,8 milioane de abonati.