Confruntat cu perspectiva unor sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, Teheranul a demarat transferul unei bune parti a sumelor sale detinute in conturi din strainatate.

"Transferam sume de bani plasate in conturi straine oriunde consideram ca este indicat", a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Centrale iraniene, Ebrahim Sheibani, agentiei ISNA, preluata de agentiile internationale. Sheibani a refuzat sa dea alte detalii legate de aceasta masura.

Mass-media internationale apreciau ieri ca Iranul isi inchide conturile in valuta de pe teritoriul european, cu exceptia Elvetiei, pentru a exclude posibilitatea inghetarii finantelor sale. Totalul sumelor transferate era apreciat la aproximativ 8 miliarde de dolari, banii luand, cu mare probabilitate, calea unor banci din Shanghai, Hong Kong, Singapore si Malaiezia.

Intre timp, presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad continua seria provocarilor verbale la adresa Israelului, in special, si a Occidentului, in general. Cu ocazia vizitei sale la Damasc, Ahmadinejad i-a "sfatuit" din nou pe occidentali sa-i primeasca pe cetatenii evrei pe teritoriile statelor lor.

"Evreii nu ar mai dori sa traiasca in Israel daca li s-ar deschide portile Europei", si-a reiterat controversatul politician convingerile. In plus, autoritatile de la Teheran au anuntat ieri din nou ca Ministerul Afacerilor Externe intentioneaza sa organizeze o conferinta pe tema "dimensiunii reale" a Holocaustului, data si locul desfasurarii ei nefiind facute publice deocamdata.

Intre timp, ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, a acuzat Iranul si Siria de a fi direct responsabile de comiterea atentatului sinucigas de joi, de la Tel Aviv, soldat cu peste 30 de raniti, a informat AP. Autoritatile israeliene au "dovezi decisive ca atacul de la Tel Aviv este rezultatul direct al Axei Terorii care exista intre Iran si Siria", a precizat Mofaz.