Vestea privind umflarea notei de plata la intretinere reduce interesul cumparatorilor pentru locuintele cu trei sau patru camere.

Energia termica se scumpeste! Discutiile pe aceasta tema au efect asupra pietei imobiliare. Multi romani aflati in cautare de apartament se gandesc: "mai bine cumpar cu doua camere decat cu trei, ca sa platesc mai putin la intretinere".

Inceputul lui 2006 nu e strain de acest sindrom. Mai ales de cand s-a auzit ca se va ajunge la cote de 5-6 milioane de lei pe luna. Opiniile specialistilor sunt impartite.

Unii afirma ca lumea se va orienta catre garsoniere si apartamente cu doua camere, astfel ca pretul acestora va urca mai mult, in timp ce la apartamentele cu trei sau patru camere vom observa cresteri mai usoare sau chiar scaderi.

Altii ne atrag insa atentia ca in locuintele mari stau mai multe persoane, deci cheltuielile se distribuie uniform, astfel ca piata nu are motive sa se simta deranjata.

"La patru camere, caldura va costa foarte mult. E clar ca multe persoane nu pot suporta astfel de costuri. Pe de alta parte, in domeniul imobiliar actioneaza factori de ordin psihologic.

Ne putem astepta ca in urmatoarea perioada, solicitarile pentru garsoniere si doua camere sa fie mai numeroase decat cele pentru apartamentele cu trei sau patru camere", a declarat Ion Radu Zilisteanu, director general la agentia imobiliara Intermedias Bucuresti.

,b>Preturi ridicate, cerere modesta

Operatorii din provincie ne amintesc ca acest lucru se intampla de mai multa vreme. "S-ar putea ca scumpirea gigacaloriei sa aiba influente negative asupra locuintelor cu mai multe camere. Deja cererea e mica pentru apartamentele cu patru camere si medie pentru cele cu trei. Aceasta si din cauza preturilor destul de ridicate.

Cand un apartament costa 50.000-60.000 euro, el se apropie de valoarea unei case, astfel ca unii prefera a cumpere teren si sa construiasca", a afirmat Anca Vlad, director general la Imoserv Group Timisoara.

Si la Cluj-Napoca se prefera locuintele cu numar redus de camere. "La noi, energia termica se va scumpi din cauza majorarii pretului la gaze, deoarece centralele termice functioneaza pe gaz. Cererea la apartamentele mici va creste in continuare, dar asta nu inseamna ca un apartament cu doua camere va costa mai mult decat unul cu trei.

Constructorii spun ca inca din 2003 si 2004, beneficiarii se indreapta catre locuinte cu camere putine si suprafete mici. Apartamentele moderne care se realizeaza in oras se vand cu 800-850 euro/mp (cele cu trei camere) si cu 750-900 euro/mp (doua camere). Apartamentele cu o camera ating 950-1.000 euro/mp", ne-a informat Tudorel Sovar, director general la Albatros Cluj-Napoca.

Procentul de crestere a pretului gigacaloriei a starnit controverse. In Bucuresti, Primaria s-a opus cererii inaintate de societatea Termoelectrica, privind o scumpire cu 56% a agentului termic furnizat catre RADET.

Viceprimarul general Razvan Murgeanu a declarat ca municipalitatea nu are suficienti bani ca sa acopere prin subventie o crestere atat de mare. Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) s-a pronuntat pentru o ridicare a pretului cu 19,9%.

Citeste articolul complet in Banii Nostri