Academia Romana disputa terenul cu mosnenii din zona. Domeniul are o valoare uriasa si o poveste incredibila. Academia Romana solicita un teren de 30.000 de hectare din zona orasului buzoian Nehoiu.

Cererea se bazeaza pe un testament din perioada interbelica, prin care proprietarii terenului il donau Academiei. Acelasi teren este revendicat insa si de mosnenii din regiune, improprietariti printr-un act emis in 1946.

Locul are o mare valoare; insusi presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, a fost joi la Buzau ca sa sustina solicitarea de restituire. Povestea terenului e insa chiar mai interesanta decat atat.

In loc de dotarea armatei, dotarea familiei

Povestea incepe in prima parte a secolului al XX-lea, cand un oarecare Dumitru D. Maican ocupa o pozitie importanta: secretar de stat in Ministerul de Razboi. In timpul primului razboi mondial, el a fost insarcinat cu dotarea armatei romane.

Acuzat ca a folosit o parte din suma respectiva in folos personal, Maican s-a aflat in centrul unui proces la capatul caruia a fost dat afara din minister.

S-a ales insa cu 24.000 de hectare de padure in zona Nehoiu-Gura Teghii, pe care l-ar fi achizitionat cu banii destinati armatei romane.

Afacerile au mers bine, inclusiv cu fabrica de cherestea Foresta Italo-Romana, omul a prosperat si le-a lasat fiicelor o mostenire frumoasa.

In 1939, surorile Maican au donat Academiei Romane 30.000 de hectare de teren, aflat in zona Nehoiu. A venit insa al doilea razboi mondial, iar dupa aceea noul regim i-a improprietarit pe localnici cu exact acelasi teren, printr-un act emis in 1946. Nu dupa mult timp, terenul trecea „la stat".

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei