Potrivit studiului platit cu bani grei al firmei Arthur Andersen, din 2001, Mina Anina trebuia inchisa anul trecut! Cei sapte ortaci morti la Anina ar fi fost acum in viata, daca responsabilii din minerit de la Ministerul Economiei si-ar fi respectat propriile angajamente din strategia miniera si, totodata, ar fi tinut cont de studiul

realizat, pe bani grei, de consultantul Arthur Andersen, inca din 2001 – "Analiza companiilor miniere", cunoscut si ca "Biblia mineritului".

Numai ca specialistii in minerit din minister habar nu au de "biblie", in baza careia ar trebui sa lucreze, Banca Mondiala evaluandu-le rezultatele raportandu-se la aceasta analiza, care cuprinde fisa fiecarei mine in parte.

Este adevarat ca studiul a fost comandat in guvernarea PSD, lucru care nu este pe placul Aliantei, insa cele mai multe din directivele si recomandarile consultantului Andersen au fost preluate in strategiile miniere ulterioare.

De altfel, secretarul de stat din Ministerul Economiei Ionel Mantog a recunoscut, imediat dupa accident, ca mina Anina trebuie inchisa, declarand ca va urgenta lucrarile. In fisa "pacientului" Anina se precizeaza ca data inchiderii este anul 2005, nu mai tarziu.

"Mina nu se asteapta sa fie profitabila in viitor si se proiecteaza o pierdere de productie de 47.238 lei / tona in anul 2005", se mentioneaza in studiu.

Citeste articolul complet in Gandul