Investitorii interesati de privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud (EMS) vor fi obligati sa depuna, alaturi de ofertele angajante, si o garantie de participare, cu o valoare de opt milioane euro, conform HG 1.866/2005, publicata recent in Monitorul Oficial.

Actul normativ, care modifica si completeaza strategia de privatizare a distributiei de energie, prevede ca, dupa primirea ofertelor angajante, comisia de negociere verifica ofertele din punct de vedere al respectarii instructiunilor comunicate potentialilor investitori si intocmeste lista celor care au depus oferte angajante conforme cu instructiunile si insotite de toate documentele prevazute in HG 577/2002, inclusiv garantia de participare.

Conform art. 8 din HG, valoarea garantiei de participare va fi de 8 milioane euro. Pe lista investitorilor care doresc sa cumpere distribuitorul de electricitate din Bucuresti si judetele Giurgiu si Ilfov figureaza zece companii: AES (SUA), CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France, EVN (Austria), EnBW, E.ON si RWE (Germania), Union Fenosa si Iberdrola (Spania).

Statul vinde 67,5% din actiunile societatii, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare. Investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din actiuni, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.

Citeste articolul complet in Ziua