Presedintele provinciei Kosovo, Ibrahim Rugova, a murit de cancer la plamani, sambata, la 61 de ani, a anuntat o sursa din cadrul Presedintiei de la Pristina, preluata de Reuters.

A murit cu doar cateva zile inainte de inceperea negocierilor directe dintre Pristina si Belgrad, sub umbrela ONU, ce aveau sa stabileasca daca majoritatii albaneze din provincia Kosovo i se va acorda independenta.

Rugova si-a petrecut ultimii 15 ani din viata urmarind sa obtina independenta provinciei Kosovo fata de Serbia, printr-o rezistenta pasiva dupa ce presedintele iugoslav Slobodan Milosevic a revocat declararea autonomiei provinciei in 1989.

Cunoscut si ca un Gandhi al Balcanilor, Rugova a folosit aceeasi tactica non violenta in anii '90, cand Croatia si Bosnia erau framantate de razboaie etnice. Albanezii kosovari au ales sa tolereze politica segregationista a sarbilor, dar si-au administrat singuri scolile si spitalele secrete.

Supraestimand sprijinul kosovarilor, Rugova a fost dat deoparte de insurgentii din Armata de Eliberare a Provinciei Kosovo in 1998-1999.

Rugova a devenit presedinte interimar si a ramas la conducerea celui mai mare partid politic, castigand si alegerile apoi destul de usor.

Sase ani mai tarziu, moartea sa coincide cu tratativele conduse de ONU in vederea definitivarii statutului provinciei Kosovo.