Presedintele Parlamentului Ungariei, Szili Katalin, s-a intalnit sambata la Targu Mures cu presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, pentru discutii despre relatiile romano-maghiare si despre integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, transmit agentiile de presa.

Marko Bela a declarat ca o politica nationala moderna a Romaniei, dupa integrarea in UE, implica si o politica privind identitatea nationala a maghiarilor.

"Ma refer inclusiv la posibilitatea pastrarii identitatii nationale, prin accesul la cultura maghiara, la institutiile de cultura sau de alt natura", a explicat liderul UDMR.

Presedintele Parlamentului ungar si-a declarat sustinerea fata de adoptarea legii statutului minoritatilor.

"Noi urgentam adoptarea acestei legi, o lege care asigura in primul rand autonomia culturala a maghiarilor. Respectam insa in acelasi timp ideea ca acest lucru trebuie elaborat si adoptat de Parlamentul roman si de politicienii din Romania" a declarat Szili.

Discutiile au mai vizat implementarea hotararilor luate in cadrul sedintei comune a guvernelor Romaniei si Ungariei, probleme de dezvoltare a infrastructurii, dar si prioritatile UDMR pentru acest an.

Oficialul ungar a asigurat ca maghiarii de peste hotare nu vor face subiectul discursurilor electorale in Ungaria la alegerile din primavara, conform Forumului Parlamentarilor Maghiari din Bazinul Carpatic, din septembrie 2005.