Confirmata si de rapoartele unor autoritati, intalnirea din septembrie 2001 dintre Alexandru Bittner, Adrian Petrache si Culita Tarata cu Fernando Enciu a avut loc la sediul firmelor lui Bittner din strada Ion Ionescu de la Brad nr. 53.

Scopul acesteia nu a fost decat unul singur: cei doi, Bittner si Petrache, ca emisari ai lui Nastase, vroiau sa-l convinga pe Enciu sa-si retraga utilajele si oamenii din perimetrul Insulei Mari a Brailei fara scandal si sa-i lase astfel mana libera lui Culita Tarata sa exploateze cele 57.000 de hectare aflate in joc.

Practic, Bittner si Petrache au incercat sa exercite, fara perdea, ceea ce Codul Penal defineste ca fiind traficul de influenta.

Mai mult, aceasta implicare intr-o afacere guvernamentala venita din partea a doua personaje care nu detineau nici o calitate oficiala, ci doar se foloseau de prietenia cu familia Nastase, vine sa confirme ipoteza ca fostul premier isi rezolva multe dintre problemele financiare prin intermediul "bidoanelor".

Adica, bunii sai prieteni il mai ajutau din cand in cand pe bietul premier sa suporte mai bine costurile tranzitiei. De altfel, este deja de notorietate prietenia dintre familiile Nastase si Bittner, care la un moment dat isi imparteau chiar si afacerile la vedere, Dana Nastase si Sherry Bittner avand in trecut calitatea de co-actionare in SC Silverado Com SRL.

Bittner: "Sunt aici sa am grija de predarea Insulei"

Rugat sa comenteze informatiile obtinute de noi, Fernando Enciu nu a negat faptul ca a participat la "sedinta" lui Bittner. "A existat o intalnire Bittner-Petrache-Tarata la sfarsitul lunii septembrie 2001. Bittner m-a cautat sa ne intalnim.

Cand m-am dus, pe 28 septembrie parca, Alexandru Bittner si-a explicat interesul pentru Insula Mare a Brailei astfel: "Sunt aici ca sa am grija de predarea Insulei". Voia sa se predea Insula in conditii corecte. Atat de corecte ca... Aveam investitii in IMB de circa 8 milioane de euro, pentru care exista asigurare de dovezi. Am intrebat cine o sa-mi plateasca.

"Culita Tarata o sa-ti plateasca", a zis Bittner. Am zis ca nu plec din Insula. Dati-ma afara cu forta. Asa s-a intamplat. Sunt aproape 5 ani si nu am vazut nici un leu. Dimpotriva, firma mi-a fost bagata in faliment, iar eu - hartuit", a declarat Fernando Enciu.

Contractul cu Tarata-ilegal

Arendarea IMB, pe o perioada de 20 de ani, in favoarea firmei TCE 3 Brazi SRL a deputatului Culita Tarata s-a facut in stilul contractelor politice oferite de PSD, adica prin incalcarea legislatiei.

Semnat la data de 8 august 2001, contractul lui Tarata s-a suprapus peste cel al firmei Reen Import-Export SRL, care avea incheiate cu IMB si cu Ministerul Agriculturii contracte de asociere in participatiune, respectiv de management.

Prin aceste intelegeri, statul nu avea decat de castigat, intrucat Reen Import-Export urma sa achite integral, in cinci ani, datoria de 587 de miliarde mostenita, inca din 1993, de SC IMB SA, si sa investeasca in infrastructura si in activitatile agricole din Insula, anual, alte 5,5 milioane de dolari.

Culmea, cu trei luni inainte de a-i da Insula lui Tarata, ministrul Ilie Sarbu cerea sus si tare respectarea clauzelor incheiate cu Reen Import-Export. Asa cum vom arata, spagile de 500.000 de dolari date de Culita Tarata au schimbat perceptia guvernantilor si a sotiilor acestora.

Deputatul PSD a fost sustinut si de Executiv, si de procurori, si a luat Insula cu recoltele si lucrarile agricole executate de Reen Import-Export in valoare de 8 milioane de euro si nici ca le-a mai achitat vreodata.

Spaga de 500.000 USD

Istoria acapararii Insulei Mari a Brailei de catre pesedistul Culita Tarata incepe din lunile aprilie-mai 2001. Atunci el s-a oferit sa-l ajute pe Gheorghe Strungariu, administratorul Cerealcom SA Vaslui, sa obtina in arenda terenurile agricole din IMB.

Cum avea calitatea de deputat, Culita Tarata i-a promis lui Strungariu ca va influenta autoritatile de la Bucuresti astfel incat Enciu sa fie scos din Insula.

Pentru ca orice negociere are costurile ei, Culita Tarata a inceput sa-i ceara lui Strungariu sume de bani din ce in ce mai mari, pe care pretindea ca le ofera fie ministrului Agriculturii de atunci, Ilie Sarbu, fie - prin intermediul unor generali SPP - sotiei premierului Nastase, Dana Nastase.

Numai ca, in timp ce Strungariu credea ca Tarata lucreaza pentru el, deputatul PSD tragea sforile sa obtina pentru una din firmele sale, TCE 3 Brazi SRL, contractul de arendare a IMB.

Articol integral in Romania Libera