Industria fondurilor mutuale din Romania, raportata la produsul intern brut, (PIB) este de cu mult mai slaba decat cea a mediei statelor Europei Centrale si de Est. Pe piata exista 23 de fonduri deschise oricarui investitor si trei fonduri inchise (destinate doar firmelor sau persoanelor care au cel putin 100 de milioane de lei vechi de investit).

Piata a ajuns sa creasca in 2005 dublu fata de inflatia anuala, „sarind" cu 18,8% daca sunt incluse si fondurile inchise si cu 16,2% fara acestea, ajungand la 71.000 de investitori, - din care 1.500 de firme - si active totale de 119,3 milioane euro. In acest context, nu este de mirare graba cu care bancile si administratorii specializati vor sa deschida noi fonduri de investitii mutuale.

Piata a intrat intr-o zona de crestere critica: dupa lansarea de catre BCR Asset Management de acum o luna a fondului Expert, a urmat saptamana trecuta BRD Asset Management, cu fondul Concerto si Globinvest. Pana la sfarsitul lunii martie, cel putin alte sase noi fonduri de investitii urmeaza a fi aprobate de CNVM, majoritatea apartinand unor banci cum ar fi Raiffeisen, Bancpost si Finansbank.

Apetitul investitorilor pentru portofolii diversificate creste, insa cel mai mult sunt preferate investitiile in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, datorita performantelor constante ale acestora. Actiunile aflate in portofoliul Omninvest, un fond adiminstrat de Sira SA, au reusit sa „sara" de 54% in 2005, in vreme ce BT Maxim a crescut in cinci luni cu 23,3%. Iar analistii sustin ca Bursa va creste si mai mult in 2006.

Cresterea inregistrata de o unitate de fond a fondului de investitii BT Maxim, preponderent orientat in plasamente pe actiuni si admisitrat de o firma subsidiara a Bancii Transilvania a fost de 23.3%.

„La doar cinci luni de la lansare (august 2005), activele nete ale fondului de investitii BT Maxim au atins valoarea de 15,7 milioane lei noi, in conditiile in care numarul de investitori se apropie de 550", sustin oficialii bancii.

Diversificarea plasamentelor reprezinta un mod intelept de reducere a riscului. Astfel, firmele de management ale fondurilor mutuale incearca sa disipeze riscul prin lansarea unor fonduri cu profit mai mic, dar siguranta mai mare.

Astfel, compania de administrare Globinvest, care mai administra pana saptamana trecuta doar fondul diversificat deschis Transilvania (a carui crestere a fost de 33,6% in 2005) a primit avizul CNVM pentru un nou tip de fond de investitii inchise cu „caracter permisiv" (investitia minima poate fi efectuata doar de un anumit tip de investitori calificati (firme), ce urmeaza a fi definit de fond).

Astfel, Fondul Privat Comercial (FPC) este al patrulea fond inchis de pe piata de plasamente colective, orientat preponderent spre plasamente in efecte de comert de tipul biletelor la ordin emise de societatile comerciale. Pe piata mai exista doar trei astfel de fonduri, Depfa Romania, Smart Invest si BT Invest1.

Urmatorul fond ce va fi lansat de Globinvest va fi tot unul inchis, insa va urmari investitii in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti.

„Marele avantaj al organizarii sub forma de fond privat (inchis) comparativ cu un fond deschis de investitii consta in posibilitatea implementarii unei politici investitionale mult mai flexibile, cu restrictii legale referitoare la diversificarea portofoliului mai elastice.

Acestea, alaturi de cheltuielile mai reduse de functionare, ofera premisa obtinerii unor randamente mai bune, la acelasi nivel de risc asumat", a declarat pentru Mediafax Ilie Cenan, presedintele Globinvest, societatea de administrare a fondului.

Al doilea fond privat propriu, si al cincilea de pe piata, pe care Globinvest intentioneaza sa-l lanseze, se numeste Fondul de Actiuni Privat Transilvania (FAPT), orientat preponderent catre actiuni listate pe piata de capital. Valoarea initiala a unei unitati de fond este de 2.000 de lei noi. „Intreaga documentatie se afla in curs de derulare.

Globinvest intentioneaza ca subscrierea initiala a unitatilor de fond sa fie derulata in cursul lunii ianuarie a acestui an, iar plata unitatilor subscrise va fi realizata in februarie. Ulterior, vor fi demarate formalitatile legale necesare inregistrarii fondului la CNVM, si, in paralel inceperea activitatii", a aratat presedintele Globinvest.

Pricipalele obiective ale societatii de administrare, pentru acest an, raman axate pe majorarea valorii activelor cumulata cu cresterea numarului de investitori.

Articol integral in Averea