Profitul Loteriei a crescut de 72 de ori in sase ani in timp ce numarul castigatorilor a scazut dramatic, scrie Cotidianul. Copos vrea sa rascumpere sediile de la Loteria Nationala, scrie Averea. Privatizarea Loteriei si a Imprimeriei mai asteapta a spus ministrul finantelor Sebastian vladescu, citat de Romania Libera.

Profitul Loteriei a crescut de 72 de ori in sase ani

preluare Cotidianul

Compania Nationala Loteria Romana a inregistrat in doar sase ani de zile un profit urias, unic in istoria companiilor romanesti cu capital de stat. Conform bilantului contabil al companiei, Loteria a avut profit in 2004 de peste 50 de milioane $, de aproape 73 de ori mai mult fata de anul 1999, cind a avut un profit de doar aproximativ 700.000 $.

Acest profit extraordinar a venit pe fondul reducerii numarului de jucatori. Potrivit unor surse din interior, aproximativ 80% din veniturile Loteriei sint furnizate de Loto 6/49. Adrian Albu, directorul de marketing al Loteriei, ne-a declarat ca in 1998 se juca un numar mult mai mare de variante la 6/49 fata de 2005.

Dupa ce a scazut numarul de jucatori, Loteria Romana a decis sa mareasca pretul unei variante simple, care a ajuns in doar citiva ani de zile de la 1.000 de lei la 30.000 – 40.000 de lei.

Loteria jongleaza cu 18% din incasari

Conform regulamentului privind organizarea si administrarea jocurilor loto, minimum 40% din incasarile de la 6/49 merg in conturile Loteriei, minimum 40% merg catre fondul de cistiguri, iar 2% sint directionati catre un fond special. Aceasta regula permite conducerii Loteriei Romane sa jongleze cum doreste cu cele 18% din incasari a caror destinatie nu este clar definita.

Conform unui grafic prezentat de „Cotidianul", anul trecut cistigul la prima categorie s-a reportat 45 de saptamini din cele 51 de extrageri. In saptaminile reportate, numarul jucatorilor creste constant, deoarece sint atrasi de suma pusa la bataie. Odata cu cresterea numarului de jucatori, cresc si incasarile Loteriei.

Articol integral in Cotidianul

Copos vrea sa rascumpere sediile de la Loteria Nationala

preluare Averea

Cu o mina grava si suparat pe toata lumea, actionarul majoritar de la Holdingul „Ana" a declarat ca „nu cunosc obiectul concret al investigatiilor efectuate de organele abilitate, conform legii, cu privire la achizitiile imobiliare efectuate de Compania Nationala Loteria Romana.

Din declaratiile publice ale acesteia, am luat la cunostinta ca institutia a fost controlata de Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor Publice, Garda Financiara si ca rezultatele acestor controale nu au evidentiat fapte ilicite savarsite de achizitori".

In acelasi timp, el a mai tinut sa precizeze ca, pana in prezent, nu a fost instiintat direct de autoritatile competente cu privire la realitatea investigatiilor, continutul acestora si ca nu este in masura sa ofere nici o informatie suplimentara cu privire la acest context.

Cu toate acestea, insa, acelasi George Copos avea sa declare, pentru „Averea", ceva mai tarziu: „Cred ca, in cel mai scurt timp, voi cere Loteriei Nationale sa imi dea toate sediile pe care i le-am dat! Si asta pentru ca, daca stau bine sa ma gandesc, in acea afacere, eu am fost cel care a pierdut!.

Explicatia este una cat se poate de simpla: la momentul respectiv, calculele pentru suprafetele vandute s-au facut la metrul patrat util si nu la metrul patrat defasurat. Diferenta intre cele doua sume este undeva la 25 de procente".

De asemenea, el a spus reporterilor nostri ca nu cunoaste vreo tranzactie efectuata de una dintre cele 15 societati comerciale ale Holdingului pe care il patroneaza, referioare la achizitionarea sau tranzactionarea bunurilor mobile sau imobile ale hipodromului din Ploiesti.

Articol integral in Averea

Privatizarea Loteriei si a Imprimeriei mai asteapta

preluare Romania Libera

Autoritatile romane nu au in prezent intentia de a privatiza Compania Nationala Loteria Romana sau Compania Nationala Imprimeria Nationala, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. "Nu voi privatiza nici Loteria, nici Imprimeria", a declarat ministrul Finantelor Publice.

Acesta a explicat ca nu vor fi vandute actiuni ale celor doua companii, dar ca exista o lege care transfera de la Loterie si de la Imprimerie niste actiuni catre Fondul Proprietatea.

Ceea ce a facut Ministerul Finantelor Publice - a precizat Sebastian Vladescu - a fost sa spuna ca, in cazul in care se vor privatiza vreodata aceste societati, ar fi bine ca o parte din actiuni sa fie puse pe Bursa si, la fel ca la toate celelalte institutii care s-au privatizat, o cota din actiuni sa mearga catre personalul acestora.

Articol integral in Romania Libera.