In tarcul deja celebru, denumit inca fond de vanatoare, pe care omul de afaceri Ion tiriac il detine in judetul Bihor, s-a pus zilele trecute de inca un macel.

Sambata si duminica, la Balc s-a adunat o armata de nume grele din strainatate, ca urmare a unei invitatii venite din partea fostului jucator de tenis. Vanatoarea la mistret a fost organizata pe ultima suta de metri, la sfarsitul lunii terminandu-se oficial sezonul pentru aceasta specie.

Pentru ca partida de anul trecut, facuta dupa acelasi tipar, s-a lasat cu un scandal de proportii, organizatorii au actionat acum cu discretie maxima. Fiind vorba de un domeniu privat, curiosii au fost tinuti la distanta, iar ziaristii nu au primit nici un fel de informatie despre eveniment.

Surse din cadrul participantilor ne-au informat ca lista invitatilor lui tiriac a fost aproape identica cu cea de anul trecut, insa au lipsit politicienii autohtoni, inclusiv Adrian Nastase.

Atunci au venit la Balc Rudolf Streicher, fost ministru de finante in Austria, Klaus Mangold, presedintele concernului Daimler-Chrysler, Worfgang Porsche, detinatorul imperiului auto german Porsche, Burckhard Bergmann, fost ministru german, precum si o gramada de bancheri si oameni de afaceri din toata lumea.

Ca si atunci, la sfarsitul acestei saptamani s-au impuscat mai multe exemplare de porci mistreti pe care cunoscatorii le considera "trofee de medalie de aur".

Fondul de vanatoare Balc a fost adjudecat in octombrie anul trecut de catre Asociatia "Wild Boar", patronata de Ion tiriac, dupa o licitatie organizata la Ministerul Agriculturii.

Pe cele 11 hectare de teren, omul de afaceri si-a constituit un fond propriu de vanatoare, care nu mai apartine de Directia Silvica Bihor si care nici nu se mai supune regulilor stabilite de aceasta. In prezent, fondul de la Balc se afla intre primele trei din tara.

Vanatorii autohtoni sustin ca modul in care se impusca animalele in tarcul lui tiriac este unul barbar. Se lucreaza in asa-zisul regim de cotet, animalul neavand practic nici o sansa de salvare, asa cum se intampla in mediul sau natural.

Pe domeniul de vanatoare al lui tiriac a fost ranit, ieri, unul dintre gonaci. Un mistret impuscat de vanatori l-a atacat si i-a zdrobit mana. Ranitul se afla in stare stabila la spital.

Articol integral Adevarul