Presedintii celor cinci societati de investitii financiare si actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane - "Erste Bank" s-au intilnit, informal, intr-o discutie "amicala", la finele saptaminii trecute, la Casa Vernescu din Bucuresti.

Actionarul majoritar al BCR a facut o prezentare a bancii, a discutat despre strategia "Erste" in ceea ce priveste BCR, cit si despre politica de dividende.

Presedintele SIF3 "Transilvania", Mihai Fercala, ne-a declarat: "Daca BCR nu va avea probleme legate de resursele proprii, se vor distribui si dividende, in caz contrar acestea se vor folosi pentru constituirea rezervelor proprii ale bancii".

Referitor la modificarea statutului BCR, problema intens discutata si mediatizata in ultima perioada, presedintele SIF3 ne-a spus: "Problema statutului BCR este legata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pina nu va fi facut public contractul de privatizare nu se pot afirma foarte multe intrucit toti presedintii SIF au semnat angajamente de confidentialitate".

Domnia sa considera ca fiecare investitor este liber sa spuna ce vrea, insa afirmatiile trebuie fundamentate pe baze reale.

Mihai Fercala mai afirma: "Daca BCR va fi listat la Bursa, modificarea statului bancii, respectiv eliminarea clauzei care prevede ca actionarul majoritar trebuie sa detina 75% din capitalul social pentru a putea lua decizii de majorare, divizare, fuziune nu mai este importanta pentru noi".

De asemenea, domnia sa considera ca actionarii pot face acorduri intre ei in cazul unei institutii nelistate, cum este situatia actuala a BCR.

"Deocamdata SIF3 nu are nici o motivatie sa-si vinda participatia, problema care ne intereseaza este legata de pretul care ni se va oferi si oportunitatile pe care le avem", adauga domnul Mihai Fercala.

* CNVM trebuie sa protejeze actionarii SIF

In opinia presedintelui SIF3, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) are obligatia sa-i protejeze pe actionarii minoritari. Mihai Fercala apreciaza ca BCR este o investitie profitabila.

In opinia domniei sale, norma CNVM care limiteaza expunerea SIF-urilor pentru un emitent la 10% din activul net al societatii de investitii financiare, ar putea fi oarecum ignorata, intrucit, calculul activului net al SIF-urilor este unul de convenienta. In prezent exista participatii ale SIF-urilor la companii nelistate a caror valoare contabila nu este congruenta cu cea de piata.

La rindul sau, vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, ne-a declarat: "Norma CNVM tine cont de participatiile pe care SIF-urile le au deja si vine sa-i protejeze pe actionarii minoritari.

Nimeni nu stie ce se va intimpla cu BCR si cit de profitabila va fi in viitor, insa limitarea la 10% din activul net al SIF-urilor pentru BCR are rolul de protectie a actionarilor de la societatile de investitii financiare".

Domnia sa precizeaza ca, in cazul unei majorari a capitalului social al BCR, cu drept de preferinta, SIF-urile pot subscrie si apoi sa-si vinda titlurile in folosul propriilor actionari.

* Listarea BCR la Bursa, preconizata spre finalul 2007- inceputul 2008

"Este posibil ca Erste sa aiba alte planuri si strategii, insa cred ca BCR ar putea fi listata la finele anului 2007 sau inceputul anului 2008", ne-a declarat presedintele SIF3 "Transilvania".

Domnul Fercala este de parere ca actionarul majoritar trebuie sa se implice intii de toate in managementul BCR, sa creasca valoarea bancii, ca argument puternic pentru potentialii investitori odata cu admiterea la cota.

Domnia sa considera ca ar fi cu atit mai bine pentru SIF-uri daca listarea ar avea loc cit mai curind, insa este necesara, in primul rind, o crestere a valorii bancii, strategii de dezvoltare, ulterior putind fi listata fara probleme.

SIF-urile au depasit nivelurile bugetate pentru anul 2005

* Preturile actiunilor SIF au crescut intre 101,92% (SIF3 Transilvania) si 210,34% (SIF2 Moldova)

* SIF2 Moldova a depasit profitul bugetat pentru 2005 cu 38,37%

Actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au inregistrat aprecieri semnificative ale preturilor de piata, pe fondul discutiilor care au avut loc in legatura cu majorarea pragului de detinere in capitalul social de la 0,1% la 1%, dar si datorita procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), incheiat la sfirsitul anului, precizeaza un studiu elaborat de SSIF

"Ieba Trust". Astfel, SIF-urile au incheiat anul cu cresteri de pret situate intre 101,92% (SIF Transilvania) si 210,34% (SIF Moldova), numarindu-se printre cele mai performante actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti.

Societatile au inregistat, de asemenea, profituri importante, depasind nivelurile bugetate la inceputul anului cu 7,38% in cazul SIF "Banat-Crisana", sau 38,37% in cazul SIF "Moldova", care, ca si SIF "Oltenia", si-a reorientat politica de investitii catre actiunile listate la BVB, apreciaza aceleasi surse.

Anul trecut, SIF1 "Banat Crisana" a inregistrat un profit net de 50,46 milioane de RON, SIF2 Moldova - 48,25 milioane de RON, SIF3 Transilvania - 37,46 milioane de RON, SIF4 Muntenia - 52,28 milioane de RON, iar SIF 5 Oltenia- 57,76 milioane de RON.

A.N.