Nationala masculina a Romaniei a terminat neinvinsa preliminariile CM, dupa ce a remizat cu Lituania, 28-28, la Vilnius, in ultimul meci al grupei. Baietii lui Risnita au 14 potentiali adversari la baraj, dintre cele 16 formatii calificate la CE. Ai nostri si-ar dori sa joace cu Elvetia, Slovacia sau cu Ucraina, dar ar vrea sa evite Franta si Rusia.

Tricolorii au terminat neinvinsi meciurile preliminare ale Grupei a 4-a, dupa ce au remizat in deplasare, simbata, 28-28, cu Lituania. Formatia pregatita de Lucian Risnita si de Nicolae Munteanu s-a calificat pentru barajul care o poate trimite la Campionatele Mondiale de anul viitor, care vor avea loc in Germania, in perioada 21 ianuarie - 4 februarie.

Tragerea la sorti va avea loc pe 5 februarie, iar meciurile din play-off se vor disputa la datele de 10-11 iunie (pentru tur), respectiv 17-18 iunie (retur). Echipa noastra are, in acest moment, 14 potentiali adversari, care provin din rindul celor 16 reprezentative ce vor evolua la Campionatele Europene gazduite de Elvetia, intre 26 ianuarie si 5 februarie.

Acestea sint: Franta, Rusia, Croatia, Danemarca, Ungaria, Islanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Serbia-Muntenegru, Ucraina, Slovenia, Elvetia si Slovacia. Spania si Germania sint calificate direct, din postura de campioana mondiala, respectiv de tara organizatoare. Dintre cele 14 enumerate vor ramine ulterior doar 11, pentru ca primele trei clasate la CE vor obtine automat calificare si la CM.

Primele opt vor intra la tragerea la sorti in cea dintii urna valorica, iar ultimele trei, in cea de-a a doua, alaturi de cistigatoarele celor cinci grupe preliminare. Adversarii ideali pentru Romania ar fi Elvetia, Slovacia si Ucraina, iar la polul opus s-ar afla Croatia, Franta si Rusia.

Tricolorii ar putea sa-si ia o binemeritata revansa in fata Ucrainei, dupa ce in preliminariile CE, slavii ne-au invins in ambele meciuri.

Slovacia si Elvetia sint si ele formatii abordabile, fara performante deosebite. Mult mai greu ne-ar fi impotriva Croatiei, nimeni alta decit detinatoare a titlului olimpic, sau a Frantei, fosta dubla campioana a lumii si medaliata cu bronz la CM din 2005.

LITUANIA 28 (12)

ROMANIA 28 (12)

LITUANIA: Vaskevicius - Rakauskas (2), Atajevas (4), Grosas (5), Novicikis (3), Veta (2), Selmokas (6)

Au mai jucat: Petkevicius - Marcinkevicius (3), Sabonis (1), Divatevas (2)

Antrenor: A. Skarbalius

ROMANIA: Stanescu - Timofte (4), Nicolae (5), Bibirg (2), Novanc (4), Tucanu (4), Georgescu (2)

Au mai jucat: Laufceag - Jurca (1), Stavrositu, Saulescu (1), Cozma (1), Ghionea (4)

Antrenori: L. Risnita si N. Munteanu

Arbitri: I. Dolejs - V. Kohout (ambii din Cehia)

PRELIMINARIILE CM 2007, GRUPA A IV-A:

Lituania - ROMANIA 28-28

CLASAMENT:

1. ROMANIA 6 5 1 0 186 143 11

2. Lituania 6 3 1 2 174 149 7

3. Letonia 5 1 0 4 142 145 2

4. Luxemburg 5 1 0 4 105 170 2

Cinci formatii merg mai departe

La finele saptaminii trecute s-au stabilit cistigatoarele celor cinci grupe preliminare, care s-au calificat la barajul pentru CM. In afara Romaniei au obtinut biletele pentru play-off Grecia (din Grupa 1), Austria (Grupa 2), Cehia (Grupa 3) si Suedia (Grupa 5).

Trei dintre ele, Suedia, Cehia si Grecia, au participat la ultima editie a CM, care a avut loc in Tunisia, in 2005. Conform sistemului, cele cinci cistigatoare ale grupelor participante nu au cum sa se intilneasca intre ele in baraj, unde vor avea ca adversare formatiile calificate deja la Campionatele Europene.

Amintiri cu sirbii

Romania nu are amintiri prea placute de la ultimele meciuri de baraj, dupa ce anul trecut a fost eliminata de Serbia-Muntenegru in jocurile decisive pentru calificarea la CE. Tricolorii au cistigat prima partida la Bucuresti, pe 12 iunie, cu scorul de 26-25, dar au suferit o infringere categorica o saptamina mai tirziu, la Lazarevac, cu scorul de 25-35.

Plavii sint printre posibilii adversari ai Romaniei si la meciurile din acest baraj.

-30 de grade la Vilnius

Reprezentativa tarii noastre a fost intimpinata de un ger cumplit la Vilnius, unde termometrele au coborit noaptea pina la -30 de grade Celsius. Din fericire, tricolorii nu au avut prea mult de suferit din pricina frigului, intrucit la hotel au avut caldura.

Conform ultimelor informatii, Lituania si Letonia, cele doua republici baltice, s-au confruntat in aceste zile cu cele mai scazute minime din ultimii 20 ani.

Autor: Stefan Lica