Proaspatul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este cel mai tanar demnitar cu un rang atat de inalt. Desi nominal figureaza ca secretar de stat, Razvan Orasanu are pozitia si atributiile pe care le-a avut pana acum doi ani ministrul Musetescu. A fost numit in functie de Calin Popescu-Tariceanu, caruia i-a fost anul trecut consilier.

Are doar 24 de ani, insa a lucrat deja in trei tari straine. Si, desi este scolit la Londra, sustine ca a preferat sa vina in Romania pe un salariu de doua ori mai mic. Adica 36 de milioane de lei pe luna, net.

EVZ: Cat de mare este palaria AVAS pentru un tanar de 24 de ani?

Razvan Orasanu: Nici foarte mare, nici foarte mica. Este potrivita, cred eu, avand in vedere experienta pe care o am. La guvern am fost consilier al primului-ministru pe probleme economice si o mare parte din dosarele care imi sunt acum pe birou imi sunt familiare. Le-am studiat, m-am ocupat de ele si la guvern, si ma ocup de ele si aici.

EVZ: Care sunt motivele pentru care ati acceptat sa fiti presedinte la AVAS? Cat este de rentabil financiar sa lucrati pentru Guvernul Romaniei, avand in vedere ca ati facut scoala in strainatate si aveti o oarece experienta profesionala?

Razvan Orasanu: Intre salariul pe care l-am avut la Paris si salariul pe care l-am avut la guvern este o reducere de 50%. Insa eu nu m-am calat niciodata pe ideea unui castig material maxim. Intotdeauna mi-am dorit o experienta profesionala cat mai diversa.

Acesta este motivul pentru care am lucrat la Paris ca asistent universitar, acesta e motivul pentru care am lucrat la Shell, pentru o companie petroliera, precum si alte experiente profesionale.

Si acesta este motivul pentru care am ales sa vin in Romania, intr-o pozitie in care puteam folosi cunostintele si intr-o pozitie pe care puteam sa o stapanesc foarte bine avand in vedere cunostintele macroeconomice pe care le am si sa imi construiesc o cariera intr-un mod accelerat, foarte solid in tara de unde am pornit.

EVZ: Dupa ce nu veti mai fi in aceasta functie, ce vreti sa faceti: sa lucrati in continuare pentru guvern sau sa intrati in mediul privat?

Razvan Orasanu: Am o serie de oportunitati care pot fi explorate. Intentia mea este sa fac un masterat in politici publice, daca se poate la scoala de guvernamant „Kennedy" de la Universitatea Harvard.

Scoala britanica

EVZ: De ce ati ales sa invatati in Occident?

Razvan Orasanu: Motivele au fost multiple. Doream sa am si o altfel de experienta. Doream foarte mult Marea Britanie. Cand am depus formularul de bursa, tin minte ca am spus: „Marea Britanie - un an" si am castigat bursa. Doream si o alta experienta decat cea din Romania. In acelasi timp prevedeam si scriam in dosarul de cadidatura pentru bursa ca o sa ma reintorc cu alta experienta.

EVZ: La Londra ati stat patru ani.

Razvan Orasanu: Chiar mai mult de patru ani. A fost o experienta unica. Au fost niste ani foarte agitati, am deprins foarte multe lucruri si am absorbit nu numai din cunostinte, ci si dintr-un mod de a fi.

Au fost niste ani foarte profitabili din punct de vedere al educatiei mele si din punct de vedere profesional, al lucrurilor pe care le-am deprins, si din punct de vedere al unei structuri de gandire pe care am preluat-o.

EVZ: Structuri de gandire pe care aici nu le puteati prelua...

Razvan Orasanu: Diferenta care ar putea sa fie intre sistemul de educatie britanic si cel romanesc am sa v-o spun prin prisma unui exemplu.

Inca din primele ore la facultate pana in ultimele ore ti se prezinta o paleta de pareri ale diversilor academicieni care pleaca de la „nu" pana la „poate", pana la „da" pe un anumit subiect, iar tu esti chemat sa sintetizezi toate acele pareri si sa vii cu o parere proprie. Astfel te obliga sa ai o abordare analitica a tuturor problemelor.

Experienta profesionala si studiile sefului AVAS

> 2005 - consilier al primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu pe probleme economice.

> 2003- 2004 - „Lecteur en anglais" pentru divizia de Business School a facultatii HEC School of Management din Paris, Franta.

> 2002 - Administrator temporar pentru reprezentanta din Londra a unei firme taiwaneze.

> 2002 - Profesor de engleza la Jing Bei Foreign Language College, Qinhuangdao, China.

> 2001 - Shell Business Consultancy, Centrul Mondial Shell, Londra.

> 1999-2003 - A studiat la Facultatea de Economie si Stiinte Politice de la Londra. Diploma in Economie si Filosofie (joint honours degree).

> 1998-1999 - Liceul Epsom College, Marea Britanie. Program echivalent bacalaureatului, absolvit cu note maxime intr-un singur an in loc de doi, in mod obisnuit.

> Bursier al Conferintei Directorilor Scolilor Independente din Marea Britanie.

Interviu integral in EVZ