Actionarii de la Petromservice s-au intalnit saptamana trecuta, joi seara, pentru AGA, la Casa Seciu, in localitatea Boldesti-Scaieni, judetul Prahova. Cvorumul nu s-a intrunit, iar sedinta a fost amanata pentru vineri, la ora 10.00. Primul punct pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor a fost "Aprobarea proiectului de concediere colectiva".

La sfarsitul anului trecut, Gheorghe Supeala, consilier in cadrul Petromservice, a declarat pentru SFin ca, „probabil, vor fi in jur de 5.000 de oameni care vor beneficia de plati compensatorii" aferente concedierilor colective implementate de Petromservice.

Zvonurile ce au dat frisoane de Sarbatori salariatilor Petromservice incep sa se adevereasca. Noii actionari ai societatii vor sa reduca numarul angajatilor, pana de curand aflati in posesia pachetului majoritar de actiuni.

Dupa ce asociatia salariatilor SNP Petrom a refuzat in mod inexplicabil sa participe, anul trecut, la majorarea capitalului social al Petromservice, facand loc off-shore-ului cipriot Elbahold Industries, petrolistii isi pierd locurile de munca.

In momentul de fata, off-shore-ul cipriot detine aproape jumatate din actiunile societatii (49,35%), asociatia salariatilor - 25%, iar ceilalti actionari, persoane fizice si juridice - 25,65%.

Petrol, porumb, magari si administrarea fondurilor

Soarta angajatilor s-a transat la primul punct, discutiile ulterioare fiind monopolizate de expunerea si dezbaterea planurilor de extindere aflate pe ordinea de zi.

Daca la angajati s-a facut economie, Petromservice intentioneaza sa cheltuiasca in alte proiecte: sa detina 99% din societatea PSV Trust Security, sa participe la majorarea capitalului social de la Realitatea TV, Ziua si Global Video Media, sa constituie o entitate juridica in Baku, sa se asocieze cu Alpine Mayreder Bau din Austria si Danex Consult.

Pe ordinea de zi a sedintei s-au mai aflat aprobarea elaborarii Proiectului Investitional al SC Petromservice SA - ce va cuprinde achizitiile, participatiile si aporturile efectuate de societate la alte companii - si stabilirea principiilor necesare intocmirii acestuia, precum si aprobarea modificarii actului constitutiv.

Obiectul principal de activitate al societatii va fi acelasi - domeniu codificat CAEN 112, cu activitate principala „Activitati de servicii anexe extractiei petrolului si gazelor naturale". In subsidiar insa, businessul semnalizeaza directii aiuritoare.

Petromservice pare a se pregati serios pentru agricultura: pe langa cultivarea cerealelor, porumbului, legumelor, fructelor, nucilor si mirodeniilor, interesul petrolistilor ricoseaza in activitati de crestere a animalelor: ovine, caprine, cabaline, catari, dar si magari, porcine si pasari.

Si asta nu e tot. Obiectul de activitate supus aprobarii actionarilor mentioneaza acum preocupari in sfera pescuitului, bauturilor si tutunului, fabricarea gazelor industriale, a caramizilor, tiglelor, suruburilor si buloanelor, resaparea anvelopelor, productia, transportul si distributia de energie electrica, productia de autovehicule si reparatii de nave.

Domeniile mari in care Petromservice se pregateste sa devina activa ar mai fi constructiile, comertul cu ridicata, cel hotelier, telecomunicatiile si tranzactiile imobiliare.

Exista si propuneri-surpriza pentru unii, confirmari pentru altii. Petromservice doreste sa intre in zona financiara, cu „activitati de intermediere a tranzactiilor financiare si administrare a fondurilor", precum si cu „alte activitati de creditare".

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara