Romania va primi un sprijin financiar de 21,87 milioane euro pentru gestionarea deseurilor in regiunile de dezvoltare Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest si Bucuresti – Ilfov, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Integrarii Europene.

Contributia UE, din fonduri PHARE, este de 16.40 milioane Euro, iar 5.47 milioane Euro reprezinta co-finantare de la Bugetul National.

Finantarea se acorda in cadrul „Schemei de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor" (Faza Extinsa) prin Programul PHARE 2004 - Coeziune Economica si Sociala.

Licitatia Deschisa se adreseaza autoritatilor publice locale care intentioneaza sa pregateasca propuneri de proiecte pentru „Schema de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor " (Faza Extinsa), din localitatile cu maxim 50.000 de locuitori, apartinand regiunilor tinta mentionate.

Propunerile de proiecte trebuie depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala din regiunea unde acestea urmeaza sa fie implementate pana pe data de 28 aprilie 2006, ora 16:00 (ora locala). Sprijinul financiar se va incadra intre 300.000 si 1.000.000 de Euro pe proiect.

Obiectivul principal al finantarii este acela de a oferi autoritatilor publice locale atat asistenta tehnica, cat si financiara, pentru a sustine eforturile lor de a reduce volumul deseurilor si de a stimula colectarea selectiva a acestora.

Principalele categorii de activitati de investitie care pot primi finantare sunt:

- statii de pre-tratare biomecanica a deseurilor menajere;

- platforme de compostare;

- colectarea si transportul deseurilor municipale;

- colectarea selectiva;

- sisteme de salubrizare si spatii pentru depozitare temporara.

Durata unui proiect nu poate depasi 24 de luni, dar nu mai tarziu de 30 noiembrie 2008.

Proiectele vor fi evaluate dupa urmatoarele criterii de selectie:

- maturitatea proiectului, calitatea, consistenta si consecventa propunerii tehnice;

- zona geografica vizata (numar de locuitori care vor beneficia de pe urma proiectului);

- gradul de eficienta a costurilor din proiect, in ceea ce priveste investitia si exploatarea/operarea acesteia;

- capacitatile manageriale ale solicitantilor;

- capacitatea solicitantului de a acoperi cheltuielile viitoare pentru exploatare si intretinere prin tarife adecvate;

- Suma furnizata de beneficiar ca si co-finantare va fi luata in considerare in masura in care aceasta demonstreaza angajamentul acestuia fata de proiectul propus;

- Tehnologia folosita trebuie sa fi fost deja utilizata in Statele Membre si sa se fi dovedit a fi sigura si satisfacatoare;

- Proiectul trebuie monitorizat cu usurinta si dupa implementarea lui.

In plus, proiectele trebuie sa fie in concordanta cu proiectele prioritare ale fiecarei regiuni pentru care un Plan Regional de Gestionare a Deseurilor a fost elaborat si se afla in curs de aprobare de catre Guvernul Romaniei.

Pornind de la schema „pilot" de investitii PHARE 2003 -CES, implementata in judetele Alba, Mures, Sibiu, Harghita, Covasna, Brasov si de la experienta dobandita in cadrul acesteia, programul PHARE 2004 CES a fost ajustat si extins intr-un program multianual de investitii in domeniul mediului la nivel national, pentru toate regiunile, asa cum se mentioneaza in Planul National de Dezvoltare cu referire la prioritatile si masurile de mediu.