In ultima zi a sedintelor de team-building pe care liderii pesedisti le-au bifat in weekendul trecut, Ioan Rus le-a spus colegilor de partid ca „acum e momentul cind, in PSD, barbatii trebuie sa se desparta de curve". Rus are imaginea unui politician sobru, care stie ce spune. Prin urmare, nu e nici un motiv sa nu fie luat in serios.

Impartirea membrilor PSD in "curve" si "barbati" denota un limbaj dublu: unul al exasperarii si, totodata, al ipocriziei, si al doilea, al unui realism crud. Primul e prea putin interesant, fiindca e total previzibil pentru un partid care e specialist in a masca realitatea. Al doilea insa vorbeste cit se poate de elocvent despre starea social-democratiei de cumetrie din Romania.

Asadar, avem aceste premise: exista curve si exista barbati in PSD. Doi: daca exista curve, atunci cu siguranta ca in PSD exista si „pesti". Daca exista curve si pesti - si am vazut ca ei exista -, e cert ca exista si bordeluri. Prin urmare, pentru barbatii adevarati din PSD, pentru aceia care s-au saturat de promiscuitatea din partid, atunci social-democratia din Romania e (si) una de bordel.

Sa revenim: exista „pesti" in PSD; asta inseamna ca ei isi ofera serviciile partidului; poate chiar il intretin. Or, partidul, la rindul sau, are de intretinut o clientela. Cum? Simplu: livrindu-i acesteia placeri economice. Lasind-o, am putea spune, sa faca sex cu toata economia, oferindu-i tot tacimul.

Cercul se inchide: partidul si pestii lui incaseaza, ca la curve, comisionul inainte de la clientela, careia ii procura placeri. Iata frust, fara perdea, rezumat mecanismul capitalismului de cumetrie denuntat cindva, cu jumatate de gura, de Ion Iliescu.

E interesant ca atunci cind Ioan Rus a spus ca in PSD exista curve, nimeni nu a protestat, negind existenta lor. Cei care l-au ascultat vorbind erau doar curiosi cine e pe lista pe care liderul ardelenilor social-democrati a promis ca le-o va aduce la cunostinta. Fara sa bagam mina in foc, putem specula ca numarul curvelor pesediste e mare.

Nu are cum sa fie altfel, de vreme ce PSD se lauda ca e un partid al maselor. Prin urmare, putem presupune ca, in conditiile in care PSD este un partid cu o cultura organizationala redutabila, reteaua de curve e si ea impresionanta. PSD exista, prin oamenii sai, si la nivelul elitei, dar si in zonele marginale.

Asadar, e previzibil ca in PSD exista curve de centura, care fac trotuarul, si curve de lux. Curve de margine sau curve de centru; in masura in care in acest weekend a fost darimata si teoria centrului imaculat, rezulta ca exista si curve ale centrului imaculat.

Pe de alta parte, curvele iau bani pentru ceea ce fac, nu? Atunci lectura declaratiilor de avere si a articolelor din presa sint revelatoare pentru cine e „curva" in PSD. Mai sint, in plus, si un fel aparte de curve pesediste: acelea care isi urmaresc agenda proprie si o incalca, astfel, pe cea a partidului, dind „pe gura" la presa; guristii, cum ar veni. Vedeti ca lucrurile nu sint chiar simple in PSD.

Partea a doua: barbatii adevarati trebuie sa se desparta de curve. Daca un barbat adevarat e cel care trece cu bine mai multe teste de curaj si de etica, daca un barbat adevarat e cineva care e independent si demn, atunci cine se poate lauda cu un asemenea statut in PSD? Si aici e complicat.

Sa ne rezumam doar la cei de la virful PSD. Ion Iliescu e un batrin, desi in primavara trecuta spunea ca se simte ca la 45 de ani. In plus, niciodata nu a facut pina la capat dovada ca mintea sa ar fi complet deparazitata de reflexele adinci al tineretii petrecute la Moscova si nutrita cu lecturi copioase din clasicii marxism-leninismului.

Ilie Sirbu? Dupa vinatoarea la care a participat si in urma careia medicii au spus, voalat, cite ceva despre barbatia lui? Miron Mitrea? Un barbat e cel care isi asuma o misiune; or, Mitrea s-a comportat ca o „curva" fata de sindicalistii pe care i-a condus, tradind si optind pentru o cariera de politician.

Ioan Rus, „reformistul"? A fost in aceeasi barca impreuna cu Nastase si acum e unul dintre artizanii debarcarii fostului premier; a fost ministru de Interne si, in timpul mandatului sau, nu s-a auzit ca ar fi avut un comportament viril fata de infractori. In plus, la Cluj, barbatul Rus a fost invins in cursa pentru primarie de un ochelarist pitic si usor chel. Cam greu, nu? Sa mai incercam.

Mircea Geoana? Nu, nu putem spune asa ceva: e mai degraba un adolescent care intrevede un drum pe care stie ca trebuie sa o apuce, dar care nu e sigur pe el. Adrian Nastase? Haideti sa fim seriosi.

Pentru viitorul PSD, nu e deloc rau ca barbatii sa scape de „curve". Dar e, oare, posibil? Este de unde?