Dintr-o singura miscare de stilou, Adrian Nastase a fost mazilit de presedintii de organizatii veniti la Brasov sa ia lumina de la centrul imaculat. A fost cea mai rapida executie politica din istoria pesedista.

Unii pareau ca asteapta acest moment de ani de zile pentru a-si plati polite mai vechi. Altii s-au temut ca nu cumva sa fie suspectati de colaborationism cu nepotul. O alta categorie s-a bucurat ca la DNA s-a dus pestele cel mare, salvand astfel plevusca.

In fine, sunt si cativa care cred sincer ca viitorul PSD sta in liderul providential Mircea Geoana.

Indiferent de motivele pentru care presedintii de organizatii au semnat declaratia de la Brasov, aparent, documentul marcheaza un punct pentru Geoana in batalia pe care o duce de un an de zile pentru castigarea partidului.

Din nefericire pentru el, multa lume stie ca, de fapt, adevaratul castigator este Miron Mitrea, devenit, in acest fel, cel mai puternic personaj din PSD.

Mitrea controleaza aproape toate organizatiile si ar fi suficient un singur semn ca oricare dintre cei care mai misca in front sa se trezeasca chemat la raport si executat la fel de rapid.

Autosuspendarile lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu au redus grupurile de interese din interiorul partidului si au intarit considerabil pozitia actualului secretar general. Bineinteles, nimeni nu crede ca Mitrea sprijina reforma in partid din motive morale.

E vorba, pur si simplu, de o reglare de conturi pentru datorii mai vechi si de o repozitionare. Daca in privinta lui Dan Ioan Popescu, nasul de cununie al lui Mitrea, desprinderea a fost mai grea, nu la fel s-a petrecut in ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase.

Miron Mitrea nu i-a putut ierta acestuia faptul ca, in 2004, a dizolvat peste noapte Delegatia Permanenta, lasandu-si colegii pe drum. si Mitrea nu a fost singurul care a gandit asa.

Multi dintre tovarasii de partid i-au reprosat lui Nastase, in decursul timpului, ca nu-i asculta si prefera in jurul sau veneticii, dupa cum i-a numit Iliescu. Ironia sortii a facut ca tocmai unul dintre acestia sa devina mana care a infipt cutitul.

Sondajul Curs facut printre vo-tantii pesedisti arata ca, desi lucrurile par transate, este posibil sa mai aiba loc si alte batalii pana la Consiliul National.

Nastase si Geoana sunt la egalitate in privinta increderii, iar electoratul traditional are tendinta de a-l face pe Adrian Nastase victima unei sotii rapace.

Aceasta situatie arata ca, in timp ce restul populatiei l-a perceput deja pe Geoana ca lider al partidului, pesedistii sunt in continuare o reduta greu de cucerit. In plus, tipul de lider promovat de Geoana nu este inca unul incadrat in tiparele de gandire ale votantilor fostului partid de guvernamant.

Datele din sondajul facut la nivelul intregului electorat arata insa ca Adrian Nastase este pe acelasi loc cu Ion Iliescu, ceea ce il plaseaza in categoria oamenilor cu cariera politica la final. Pana la anul aniversar al Congresului raman deschise mai multe combinatii in PSD.

Deocamdata, Ion Iliescu a anuntat ca va iesi si va vorbi, chiar daca procurorii i-au incurcat oarecum planurile. Apoi, mai este si Adrian Nastase care, dupa ce paraseste sihastria, mai vrea si el sa spuna ceva.

Cu siguranta ca vor fi lucruri interesante, pentru ca intotdeauna dezvaluirile din casa sunt spectaculoase. Mai ales cand sunt facute de oameni care au adunat informatii de cincisprezece ani incoace.