Multe neveste de demnitari par sa se ocupe cu menajul si cresterea copiilor, fiind intretinute de soti. Nu au nici un venit, dupa cum rezulta din declaratiile de avere ale consortilor lor parlamentari sau ministri, care au lasat goala rubrica referitoare la bunurile si veniturile sotiei. Altele – aduc in casa doar leafa lor modesta de la stat.

Aceste bugetare si casnice trebuie sa le priveasca cu invidie pe cele mai bogate „jumatati" de pe site-ul Parlamentului: pe Dana lui Nastase – de trei ori mostenitoare, pe Manuela lui Mitrea – deputat si notar, pe Elena lui Dan Ioan Popescu – expert contabil si femeie de afaceri de succes, si chiar pe Marilena lui Vacaroiu, dublu

retribuita fata de al doilea om in stat. Cu toate acestea, nu sunt niste neveste disperate, fiindca situatia financiara a familiei este infloritoare: cel putin un apartament, un automobil, o casa de vacanta si un cont in banca, toate multiplicandu-se proportional cu anii de politica ai sotului. O situatie pe care ar trebui sa o verifice cineva, dar nu are cine.

De trei saptamani, declaratiile de avere ale demnitarilor s-au reinnoit si sunt publice. Tot de atata timp, numai despre ele se vorbeste.

Ziaristii fac inventarul mostenirii matusii Tamara, studiaza actiunea norocoasa a lui Calin Popescu Tariceanu si verifica aptitudinile manageriale ale biznismamei senatorului PD Cornelia Cazacu sau incearca sa dea de urma zecilor de hectare „promise" lui Hrebenciuc.

Palpitant, dar Justitiei abia daca ii creste adrenalina. DNA a reincalzit cazul Nastase-Zambaccian, cuplandu-l cu afacerea „Matusa", iar lui Dan Ioan Popescu i s-a pus sechestru asigurator pe proprietatile de la Azuga, adaugandu-se o fila noua unui dosar mai vechi.

Daca cele doua personaje nu ar fi fost atat de notorii, de vizibile si in opozitie, este putin probabil ca procurorilor sa le fi venit cheful de a-i cerceta. In fond, in anii trecuti, mai mult au disparut decat au aparut dosare, iar averile au fost afisate pe internet doar spre stupefactia posesorilor de calculatoare.

Legea declaratiilor de avere si de interese, adoptata la presiunea publica, s-a modificat de trei ori, dar nici fosta, nici actuala Putere nu au prevazut un mecanism simplu si eficient de control al acestora.

Comisiile create pe langa Curtile de Apel si apoi la Inalta Curte nu cerceteaza decat daca sunt sesizate de procurori, cand acestia au indicii ca averile au fost dobandite ilicit. Or, procurorii se uita de ani de zile pe declaratii si nu suspecteaza nimic.

Ca dovada, averea lui D.I.Popescu – singurul demnitar aflat in atentia comisiei de control – este investigata datorita solicitarii unui ONG, nicidecum a Parchetului.

In loc sa conduca la transparenta si legalizarea averilor, infiintarea comisiilor a avut un efect pervers: i-a scos pe demnitari si pe alesii locali de sub incidenta Fiscului, transferandu-i intr-un regim privilegiat de control.

Imprumutat din democratiile avansate, unde preocuparea institutiilor pentru legalitate este incomparabil mai mare ca in Romania, el nu are cum sa dea rezultate intr-o tara unde politicienii sunt omnipotenti si fac, alaturi de prietenii lor, milioane de dolari peste noapte, starnind comentarii ironice chiar si unor diplomati occidentali.

In aceste conditii, mecanismul de control al averilor trebuie urgent schimbat, mai ales ca scandalul „Matusa" a facut si turul Europei, creand senzatia, la Bruxelles, ca la Bucuresti se intampla ceva.

Este un bun prilej, atat pentru Justitie, cat si pentru Putere, de a demonstra ca actioneaza pentru combaterea coruptiei, incepand cu varful piramidei. Ministerul Justitiei este insa restant cu jumatate de an la materia „controlul averilor", iar ministrul Monica Macovei nu are argumente pentru intarziere.

In urma cu doua saptamani, ea promitea ca va veni cu o solutie, oferind, prin lege, comisiei speciale posibilitatea sa se autosesizeze si sa porneasca investigatiile, insa ceea ce pare simplu nu este intotdeauna si usor de facut.

Lucrurile s-au complicat, fiindca guvernantii stau si se gandesc daca sa lase Justitiei controlul sau sa-l transfere ANAF, unde, iarasi simplu, demnitarii ar putea fi selectati de computer si verificati.

Vazand eficienta bunicutelor-manager, a intervenit si Emil Boc in discutie, anuntand ca PD va propune extinderea declaratiilor de avere si la rudele de gradul trei si patru.

Regula de aur a politicii romanesti este, insa, sa se vorbeasca mult si sa se faca putin. De aceasta data, se vorbeste foarte mult, iar efortul pulmonar le-a slabit politicienilor vointa de actiune.

Sau, de fapt, nu vor sa ridice de tot capacul de pe cutia Pandorei, de teama ca putini dintre ei vor scapa neatinsi. Asa incat, dupa ce s-au uitat putin inauntru, il asaza la loc, usurati ca a iesit din cutie doar fantoma matusii Tamara, pe post de suspect de serviciu.