Patru spioni britanici care beneficiau de imunitate diplomatica au fost demascati de Serviciul Federal de Securitate (FSB – succesorul KGB) de la Moscova, in cadrul unei emisiuni a televiziunii nationale ruse.

„Spionii" ar fi desfasurat operatiuni clasice de culegere de informatii si ar fi finantat ilegal ONG-uri ruse, in plina campanie a presedintelui Putin de a discredita aceste organizatii ca „factori de destabilizare", care actioneaza la comanda unor puteri straine.

La cateva ore de la emisiunea amintita, difuzata duminica seara, FSB a recunoscut oficial identitatea spionilor, intre care se numara al doilea secretar al misiunii diplomatice britanice, doi cercetatori angajati de ambasada si un secretar-arhivar cu rang diplomatic.

Unul dintre presupusii spioni era asistentul lui Paul Cromptom, descris de RIA Novosti ca „reprezentantul oficial al serviciilor britanice de informatii in Rusia". Acesta ar fi fost principalul recrutor de colaboratori rusi din partea serviciului de spionaj britanic, MI6.

Prima acuzatie adusa celor patru – plus unui cetatean rus, deja arestat – este aceea de culegere de date secrete. In acest sens, FSB a oferit casete in care suspectii sunt vazuti in apropierea unui dispozitiv transmitator, incastrat intr-o piatra, plasata in mod curios intr-o piata din centrul Moscovei.

„Piatra electronica", cum o numeste deja presa rusa, este cea care i-a tradat pe spioni. Din comentariile unui colaborator al FSB reiese ca dispozitivul de transmitere parea sa nu functioneze cum trebuia, ceea ce i-a fortat pe spioni sa se arate tot mai des in preajma lui.

FSB nu a vrut sa precizeze natura informatiilor culese de britanici si nici daca acestia au reusit efectiv sa le transmita la Londra. A doua acuzatie vizeaza finantarea asociatiei „Grupul Helsinki" de la Moscova, cu circa 29.000 lire sterline.

Prima transa a fost virata la 27 octombrie 2005, cand operatiunea ar fi fost legala. Dar, a doua parte din suma ar fi fost platita exact pe 18 ianuarie 2006, la o zi dupa ce intra in vigoare in Rusia noua lege a ONG-urilor, care interzice accesul la finantare straina.

FSB a facut publice documente pe care se poate vedea semnatura secretarului diplomatic Marc Doe, ce avea importante atributii in distribuirea fondurilor pentru proiectele societatii civile ruse ce aveau binecuvantarea MAE britanic si care dispunea contacte extinse cu mai multe ONG-uri din capitala rusa.

Soarta celor patru spioni nu este cunoscuta, ei fiind cel mai probabil deja expulzati in Regatul Unit, deoarece FSB a confirmat ca toti aveau imunitate diplomatica si nu au putut fi retinuti.

Ambasada britanica de la Londra a refuzat orice comentariu, in timp ce Foreing Office-ul si-a exprimat „surprinderea si preocuparea" fata de acuzatiile prezentate de FSB.

Citeste articolul complet in Gandul